Skip to main content

Στο Ριάντ ηγέτες και αξιωματούχοι την επομένη του θανάτου του Αμπντάλα

Στο Ριάντ αναμένεται να μεταβούν σήμερα αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι, προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, την επομένη του θανάτου και της κηδείας του ετεροθαλούς αδελφού του, Αμπντάλα.

Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας αναμένονται μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και αρχηγοί κρατών του Περσικού Κόλπου παρέστησαν χθες στην κηδεία του Αμπντάλα.

Ο ηλικίας περίπου 90 ετών μονάρχης, που συμμάχησε με τις χώρες της Δύσης στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών αλλά επικρίθηκε για την πολιτική του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέθανε την Παρασκευή σε νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στις 31 Δεκεμβρίου με πνευμονία. Ακολούθησε χθες η λιτή ταφή του στο Ριάντ μετά την προσευχή στο τζαμί Ιμάμ Τουρκι.

Λίγες ώρες μετά την ενθρόνιση του Σαλμάν, εκατοντάδες Σαουδάραβες πήγαν να δηλώσουν «υπακοή και πίστη» στον νέο μονάρχη και στον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν σε ένα από τα Ανάκτορα του Ριάντ, όπως θέλει η παράδοση.

Στην πρώτη ομιλία του ο βασιλιάς Σαλμάν, που είναι 79 ετών και έχει προβλήματα υγείας, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο υπερσυντηρητικό σουνιτικό βασίλειο του Περσικού Κόλπου, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολής και η κοιτίδα του Ισλάμ.

Οι πρώτες αποφάσεις του Σαλμάν ήταν να διορίσει τον Μοχάμεντ Μπιν Νάγεφ τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου, δηλαδή μετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, ενώ ανέθεσε το υπουργείο Άμυνας στον γιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μετά τις δηλώσεις του νέου βασιλιά για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής του μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, οι τιμές του αργού μειώθηκαν σε πρωτοφανές επίπεδο για τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια χθες στη Νέα Υόρκη.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει σταθερά τη διατήρηση στο τρέχον επίπεδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ, με κίνδυνο την επιτάχυνση της πτώσης των τιμών του αργού (-50% από τον Ιούνιο).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο