Skip to main content

Η αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη 10 ημέρες πριν τις εκλογές

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Υπό το φως των νέων δημοσκοπήσεων που βλέπουν σήμερα και αύριο το φως της δημοσιότητας – σύμφωνα με πληροφορίες δεν αλλάζει η μεγάλη εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τις ευρωεκλογές και μετά – Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζουν, χωρίς αλλαγές ή νέες προσαρμογές, στον δρόμο που έχουν χαράξει ως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να ανεβάσει το πεσμένο ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας στόχο «νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά», προσπαθεί να κινηθεί στη γραμμή του «και όμως γυρίζει» και παράλληλα περιγράφει με μελανά χρώματα και καταστροφικές προβλέψεις την πιθανή μελλοντική διακυβέρνηση από την Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάνει «φύλλο και φτερό» τις τελευταίες ημέρες το πρόγραμμα της Ν.Δ. προκειμένου να βρει «κρυμμένα» μέτρα και να τα αναδείξει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν ασχολείται με τον αντίπαλό του και αφήνει στις ανακοινώσεις του κόμματος να απαντούν στην «κινδυνολογία και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς τα όσα προβλέπει ο κ. Τσίπρας στις τελευταίες ομιλίες του για το τι θα συμβεί στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, στους μισθούς και στις συντάξεις αν βγει η Ν.Δ..  Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις δεσμεύσεις για μείωση φόρων και νέες, καλοπληρωμένες δουλειές, προσπαθεί να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία που είναι ο στρατηγικός του στόχος, αλλά δεν μιλά με ευκρίνεια για την προέλευση των πόρων που θα χρειαστεί για να εφαρμόσει όσα λέει. Δεν απαντά επαρκώς ως τώρα στο ερώτημα αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να κάνει όσα λέει, είτε άμεσα, είτε σε ορίζοντα διετίας και τετραετίας.

Ο κ. Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός χθες από τη Δραπετσώνα έστειλε ένα μήνυμα περισσότερο μετεκλογικό και λιγότερο προεκλογικό λέγοντας «δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά και με την προοδευτική παράταξη», ενώ μίλησε για «ανησυχία των αντιπάλων του σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών» επειδή «βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά των 500.000 που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές και να κάνει μια μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή».

Από την ομιλία του ξεχώρισε και πάλι η σφοδρότητα με την οποία επιτέθηκε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά λέγοντάς της «όσο απλόχερα κι αν σπεύσατε να στηρίξετε τον κ. Μητσοτάκη, αποτύχατε», ενώ συνέχισε την προσπάθεια αποδόμησης του προγράμματος της Ν.Δ. λέγοντας ότι «κινείται με ανατριχιαστική προσκόλληση στις συνταγές που βάζουν τα κέρδη λίγων, πάνω από την κοινωνία», πως «ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους, για να τους παραδώσει την επικουρική ασφάλιση και τις συντάξεις» ή ότι «ήδη προετοιμάζει, με μια πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμισης και απαξίωσης της ΔΕΗ, το ξεπούλημά της σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, που δεν κρατιούνται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» και «έχει έτοιμη και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ».

Ο κ. Μητσοτάκης

Από την πλευρά του,σε εκδήλωση της Ν.Δ. με θέμα τις νέες δουλειές και την κοινωνική αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το «κοινωνικό συμβόλαιο» ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, εστιάζοντας σε πέντε βασικά σημεία: στους χαμηλότερους φόρους, στις πολλές νέες θέσεις εργασίας, στην πρόνοια για τις νέες οικογένειες και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και στην ανάπτυξη του τόπου. «Κατήργησαν το ΕΚΑΣ, ενώ εμείς ενισχύουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επέβαλαν 29 φόρους, ενώ εμείς μειώνουμε τους φόρους για κάθε πολίτη. Υπονόμευσαν τη δημόσια Παιδεία, ενώ εμείς την αναβαθμίζουμε. Με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Θα διορθωθούν με το πρώτο νομοσχέδιο της Ν.Δ., για να αισθάνονται όλοι οι πολίτες ασφαλείς. Δεν μπορεί το κράτος να στραγγαλίζει την οικονομία όλο το χρόνο, για να δίνει στο τέλος κάποια επιδόματα. Έτσι, γίνονται όλοι φτωχότεροι. Εμείς θα δημιουργήσουμε έναν νέο πλούτο, που μερίδιο θα έχουν όλοι. Η Ν.Δ. συνδέει την ανάπτυξη με τις αυξήσεις των αμοιβών. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνονται, κάθε χρόνο, και οι μισθοί. Και ο κατώτερος σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει τελικά στα 730 ευρώ. Αυτή είναι μία πολιτική που κάνει όλο και καλύτερη την ζωή όλων», είπε χθες, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Ειδικότερα για τη μείωση φόρων που ο ΣΥΡΙΖΑ «φωνάζει» ότι δεν θα εφαρμοστεί εφόσον η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, στη χθεσινή εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξειδικεύτηκε ότι προβλέπεται η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, η υποχώρηση του ΦΠΑ, ώστε τελικά να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, η διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους και παντού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης το σχέδιο υποδομών περιγράφει 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή πιο μικρά έργα, ενώ στην αγορά κατοικίας όλα τα συνδυαστικά μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες. Για τις νέες οικογένειες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη δέσμευσή του για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες, τονίζοντας ότι το επίδομα θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Αρκεί, δηλαδή, ακόμη και ένας από τους δύο γονείς να είναι Έλληνας πολίτης. Επίσης, αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ όλα τα παιδιά θα βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς, το ωράριο των οποίων επεκτείνεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ν.Δ., τα πολυτεκνικά επιδόματα θα επανέλθουν στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2018, ένα δισ. ευρώ του προϋπολογισμού θα πάει στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αμέσως σε 800.000 δικαιούχους, θα ενισχυθούν κατά 200 εκατομμύρια τα κονδύλια για τα επιδόματα ανεργίας και θα ξεκινήσει πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους.

Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα αξιοποιηθούν διαθέσιμα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, ως ένα μέρος της απάντησης στο πρόβλημα των αστέγων, ενώ σε ότι αφορά την ανάπτυξη, το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20% και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, καθώς και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία με γενναία αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.