«Πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, οι Έλληνες έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ανορθώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Για να γίνει αυτό, υπάρχει μια σαφής προϋπόθεση, ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα, με ορίζοντα τετραετίας. Κι αυτή την προϋπόθεση μόνον η παράταξή μας μπορεί να την προσφέρει, μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα αναλάβει το δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ και Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, όπου ο κ. Καραμανλής και η σύζυγός του έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από το ακροατήριο, που ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, καθώς αυτή ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από το 2009.
«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη, στήριξη στους λιγότερο ευνοημένους, ευκαιρίες για όλους και κυρίως τους νέους μας» επισήμανε ο κ. Καραμανλής, ζητώντας από όλους να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκης και από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που είχαν μετακινηθεί σε άλλα κόμματα να επιστρέψουν στην παράταξη.
Αναφερόμενος στο 2015, είπε πως η Ν.Δ. έκανε και πάλι το εθνικό της καθήκον και κράτησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε στην ψήφιση από τη Ν.Δ του τρίτου Μνημονίου και χαρακτήρισε τη στάση αυτή εθνικά ορθή και εθνικά επιβεβλημένη, λέγοντας: «Το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 ήταν η Ν.Δ. που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μετά το πρώτο περιπετειώδες εξάμηνο του 2015 και με την τότε κυβερνητική πλειοψηφία σε αποσύνθεση ήταν η Ν.Δ η οποία όρθωσε το ανάστημά της και κράτησε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Τότε δεν προέταξε το κομματική της συμφέρον. Αντίθετα, το έκανε εις βάρος του κομματικού της συμφέροντος. Το έκανε, όμως, γιατί αυτό ήταν το εθνικά ορθό και το εθνικά επιβεβλημένο. Το κάναμε γιατί αυτό ήταν το εθνικό μας καθήκον» είπε.
Ο κ. Καραμανλής έκανε και αυτοκριτική, σημειώνοντας πως “ούτε αλάνθαστοι είμαστε, ούτε τέλειοι. Και λάθη κάναμε και αδυναμίες έχουμε, όμως στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας μείναμε σταθεροί και συνεπείς”.
Σε ιστορική αναδρομή, υπενθύμισε πως το κόμμα «ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την επαύριο της μεταπολίτευσης, τον Σεπτέμβριο του 1974. Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια πρωταγωνιστεί, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στον σχεδόν μισό αιώνα που πέρασε, άλλαξαν πάρα πολλά στον δημόσιο βίο. Κόμματα, ιδεολογίες και βέβαια πρόσωπα. Η παράταξή μας, όμως, παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος πυλώνας της δημόσιας ζωής μας. Και σήμερα είναι στο κατώφλι μιας νέας μεγάλης νίκης» υποστήριξε.
Όπως είπε, «δεν έγινε τυχαία αυτό, δεν είναι συμπτωματικό. Έγινε διότι μείναμε πιστοί και σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας. Έγινε διότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές των συνθηκών, διότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις αγωνίες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Έγινε γιατί η παράταξή μας έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Έγινε διότι την παράταξή μας τη στηρίζει σταθερά και διαχρονικά ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Ελληνίδες και Έλληνες που ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία υπάρχει για να τους υπηρετεί, λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και το λαϊκό συμφέρον» υπογράμμισε.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρατήρησε ότι «από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με διορατικότητα, σιδηρά επιμονή κι αποφασιστικότητα απέναντι σε εξωτερικές και εσωτερικές αντιξοότητες οδήγησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αγωνιζόμαστε για την ευρωπαϊκή μας πορεία. Όχι γιατί δεν ξέρουμε τις αδυναμίες της Ευρώπης. Όχι γιατί δεν αισθανθήκαμε συχνά αδικημένοι από τους εταίρους μας. Όχι γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή Ευρώπη απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό όραμα των ιδρυτών της. Αλλά γιατί ξέρουμε καλά, ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια με όλες τις ατέλειες και αδυναμίες της, παραμένει ο καλύτερος, ο μοναδικός χώρος για την ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας».
Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε και για τις προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα, λέγοντας πως απειλές, εκβιασμοί κι απόπειρες εκφοβισμού δεν γίνονται δεκτές. Όπως είπε, «θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος για όλους. Όμως, απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού δεν μας πτοούν, επιστρέφονται στον αποστολέα. Συστάσεις και προτροπές, πόσω μάλλον πιέσεις – φίλων, συμμάχων, εταίρων ή όποιου άλλου – δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Εμείς μία φανέλα φοράμε, και αυτή είναι η φανέλα της Ελλάδας. Για τα συμφέροντα της Ελλάδας μαχόμαστε, τα συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπιζόμαστε» τόνισε.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ορθώς η Ν.Δ. την κατέκρινε και ορθώς την καταψήφισε. Εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου του 2008 και σημείωσε πως η χώρα θα έπρεπε να απαιτήσει και να πετύχει περισσότερα.