Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Λύση στο ονοματολογικό και μετά ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. – ΝΑΤΟ

«Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς. 

Για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχει καταστεί σαφές στον νέο πρωθυπουργό «πως υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας».

Αναφορικά με την ανάγκη αποκατάστασης της σταθερότητας στη γείτονα χώρα σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών στο εσωτερικό της. 

«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίησή της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς, ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες».