Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Μνημείο οπισθοδρόμησης κι αυταρχισμού το ν/σ για τις δημόσιες συγκεντρώσεις

Ως «μνημείο οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού» χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συγκεντρώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση θέλει να εκφοβίσει τους πολίτες, φοβάται όλο και περισσότερο τη φωνή της κοινωνίας» και πως «ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεπέρασε τον εαυτό του».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η παρακώλυση της κυκλοφορίας, ούτε η ασφάλεια των πολιτών, αλλά «να γυρίσει το ρολόι του χρόνου στις πιο σκοτεινές μέρες της ελληνικής ιστορίας, να επαναφέρει το καθεστώς του κράτους-χωροφύλακα». Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνει, «σπεύδει να φέρει τώρα αυτό το νομοσχέδιο για να προλάβει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα ενταθούν τους επόμενους μήνες λόγω της ασφυξίας που φέρνει στην οικονομία με την πολιτική της».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως το νομοσχέδιο «ανοίγει τον δρόμο για την αυθαίρετη απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, περιορίζει και ποινικοποιεί το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης, προβλέποντας εξοντωτικές ποινές για τους οργανωτές σε περίπτωση που υπάρξουν επεισόδια, και καθιστά ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα τη συμμετοχή σε συγκέντρωση που έχουν απαγορεύσει οι αρχές».

Παράλληλα, δηλώνει πως «ο κ. Χρυσοχοϊδης χρησιμοποιεί το νομικό οπλοστάσιο της δικτατορίας, εκχωρεί στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και δυνάμει ένοχο».