Skip to main content

Τη Μαδρίτη κατηγορεί το Μαρόκο για την κρίση στη Θέουτα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα, κατήγγειλε την Ισπανία ως κύρια υπεύθυνη για τη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα, λόγω της νοσηλείας στο Λογρόνιο του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι. Κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως θέλησε να αναγάγει σε ευρωπαϊκό το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Γαλλία ήδη έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Ισπανία.

«Η Ισπανία δεν ζήτησε τη γνώμη της Ευρώπης πριν λάβει αποφάσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα του Μαρόκου. Η Ισπανία δεν συμβουλεύτηκε την Ευρώπη πριν αποτύχει να συμμορφωθεί με τα κριτήρια Σένγκεν για να αποδεχθεί την δόλια είσοδο ενός ατόμου που ζητείται από την ισπανική δικαιοσύνη. Η Ισπανία έχει δημιουργήσει μια κρίση και θέλει τώρα η Ευρώπη να την αναλάβει», είπε ο Μπουρίτα σε συνέντευξή του στον γαλλικό σταθμό Europa1.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό φαινόμενο ως «ευρωπαϊκό» και είπε ότι «υποστηρίζει» την Ισπανία μετά από το «συγκεκριμένο επεισόδιο» με το Μαρόκο που αποδίδει σε μια «διπλωματική ένταση» μεταξύ των δύο γειτόνων.

Ο Μπούριτα ζήτησε έτσι να παραμείνει η κρίση μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας: «Υπάρχει ένα πλαίσιο διμερούς κρίσης μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, μια κρίση που δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, μια κρίση που δημιουργήθηκε από μια εθνική απόφαση της Ισπανίας χωρίς διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους της».

Πιστεύει λοιπόν ότι «υπάρχει μια προσπάθεια εκτροπής της συζήτησης, εστιάζουμε σε ένα ζήτημα μετανάστευσης, ενώ η ουσία της κρίσης είναι μια πράξη αδικίας εκ μέρους της Ισπανίας προς το Μαρόκο, προς τον λαό της και προς τα στρατηγικά της συμφέροντα».

«Το Μαρόκο δεν είναι υποχρεωμένο, δεν έχει καμία αποστολή ή υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορα εκτός από το δικό του. Το Μαρόκο δεν είναι ούτε η χωροφυλακή ούτε ο θυρωρός της Ευρώπης για την προστασία συνόρων που δεν είναι δικά του», είπε αναφορικά με το μεταναστευτικό

Όταν ρωτήθηκε για την τρέχουσα στιγμή των διπλωματικών σχέσεων με την Ισπανία, ο υπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με όσα λέει η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, δεν υπήρξε καμία επαφή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας μετά την έναρξη αυτής της κρίσης. και σε αντίθεση με όσα λέει, το Μαρόκο δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για την άφιξη αυτού του ατόμου», τόνισε αναφερόμενος στον Μπραχίμ Γκάλι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη La Vanguardia