Skip to main content

Στ. Θεοδωράκης: «Ναι» στο πλαφόν 3%, «όχι» σε μπόνους 50 εδρών

Υπέρ του πλαφόν 3% και κατά του μπόνους των 50 εδρών, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον Ant1.

«Πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε πλαφόν 3%. Δεν μπορεί η Βουλή να γεμίσει με μικρά κινήματα διαμαρτυρίας του 1%. Θα διαλυθούμε», είπε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως οι μεγάλες περιφέρειες πρέπει να σπάσουν «για να μειωθεί και η επιρροή των καναλιών στην πολιτική ζωή».

Χαρακτήρισε στη συνέχεια «παράλογο» το μπόνους των 50 εδρών αν και όπως ανέφερε, το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. «Εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει μια έξυπνη ιδέα: Για κάθε 2%, το πρώτο κόμμα να παίρνει μία έδρα. Μια αναλογικότητα του μπόνους, που δίνει ένα σαφές προβάδισμα, έναντι των άλλων κομμάτων, αλλά από την άλλη δεν το κάνει και απόλυτα κυρίαρχο. Γιατί ο λαός δεν το κάνει απόλυτα κυρίαρχο. Από εκεί και πέρα πρέπει να ψηφίζουν και οι άνθρωποι στο εξωτερικό», εξήγησε.

Παράλληλα εξέφρασε την καχυποψία του για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Δε πιστεύω ότι ξαφνικά είπε: “Ας κάνουμε ένα καλύτερο εκλογικό νόμο”. Ξέρω ότι θέλει να στρέψει εκεί την κουβέντα, ότι θέλει να “φύγουμε” από τα σημερινά, καθημερινά προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσέλθουμε με σωστές απόψεις σε ένα διάλογο για το εκλογικό σύστημα», δήλωσε.

Εκτίμησε πάντως ότι δύσκολα «θα φτάσουμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που μας βρίσκουν αντίθετους» όπως το ότι «κάνουν την πονηρή σκέψη και λένε ότι το μπόνους θα το παίρνει το πρώτο κόμμα αν είναι στο 40(+)%».

Για τη στάση της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση επισήμανε ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν απωθημένα, “ούτε το μία σου και μία μου”» και τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε το θάρρος να κάνουμε τα σωστά πράγματα».

«Ας αφήσουν τα παιχνίδια κι ας πουν τα κόμματα ξεκάθαρα τις απόψεις τους. Είναι ντροπή που τα πολιτικά κόμματα κρύβονται πίσω από γενικές διακηρύξεις -όχι μόνο στον εκλογικό νόμο αλλά σε όλα τα θέματα- και δεν αναλαμβάνουν το κόστος να πουν τι θέλουν συγκεκριμένα», πρόσθεσε.