Skip to main content

Ποιοι θα κληθούν ως μάρτυρες στη δίκη Τραμπ

Τα πρώτα επιχειρήματα στη δίκη παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ θα ακούσει σήμερα η Γερουσία -που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους- ανοίγοντας έτσι την αυλαία των ακροαματικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική απόφαση για το εάν θα απομακρυνθεί ο Τραμπ από τα προεδρικά του καθήκοντα.

Από το Νταβός της Ελβετίας, ο Τραμπ υποστήριξε ότι εάν επιτραπεί σε νυν και πρώην κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, όπως ο Τζον Μπόλτον ή ο Τζο Μπάιντεν να καταθέσουν στη δίκη, τότε εγείρονται ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Στη «μάχη» 13 ωρών για τους κανονισμούς της δίκης, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απέρριψαν τα αιτήματα για την κλήτευση του Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, καθώς και τριών ακόμη αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. 

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κληθούν για κατάθεση στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γιος του, Χάντερ. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γερουσιαστές να ακούσουν μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Καπιτώλιο, ο Σούμερ δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει την πιθανότητα να καταθέσουν οι Μπάιντεν, πατέρας και γιος.

«Οι μάρτυρες θα πρέπει να έχουν κάποια σχέση και άμεση γνώση των κατηγοριών σε βάρος του προέδρου (Τραμπ). Δεν χρειαζόμαστε μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή των Αμερικανών από την αλήθεια».

Στη διάρκεια της πολύωρης συζήτσηης, οι γερουσιαστές απέρριψαν με ψήφους 53 υπέρ έναντι 47 κατά το αίτημα του Τσακ Σούμερ για κλήτευση πρακτικών και εγγράφων από τον Λευκό Οίκο, υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Αμύνης, καθώς και από την υπηρεσία διαχείρισης του Προϋπολογισμού σχετικά με τις δοσοληψίες του Τραμπ με την Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AMΠΕ