Skip to main content

Ιορδανία: Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τη «νίκη της αντίστασης» των Παλαιστινίων

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Ιορδανία για να γιορτάσουν τη «νίκη της αντίστασης» των Παλαιστινίων απέναντι στο Ισραήλ, λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Σοουαΐμα, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Αμάν, κοντά στα σύνορα με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στα πλακάτ που κρατούσαν είχαν γράψει συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι το σύμβολο της νίκης», «Συγχαρητήρια για τη νίκη της αντίστασης» και «Η αντίσταση της Γάζας οδήγησε στη νίκη». Φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Να ανταλλάξουμε τον κλάδο ελαίας με το τουφέκι».

Μια άλλη διαδήλωση, περίπου 3.000 νέων, έγινε στην περιοχή του Καραμέχ, επίσης κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν τη σημαία του Ισραήλ, φωνάζοντας ότι «θα θυσιαστούν για το (τέμενος) Αλ Ακσα» και κατήγγειλαν την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Ιορδανία με το Ισραήλ το 1994.

Το Καραμέχ έχει συμβολική σημασία αφού στην κοινότητα αυτή τον Μάρτιο του 1968, λίγους μήνες μετά την ήττα των Αράβων, τον Ιούνιο του 1967, σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Παλαιστίνιων μαχητών της Φατάχ με τον ισραηλινό στρατό.

Στο κέντρο του Αμάν περίπου 1.300 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές ζήτησαν για άλλη μια φορά την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ και το κλείσιμο της πρεσβείας.

Τις τελευταίες ημέρες οργανώνονταν σχεδόν καθημερινά στην Ιορδανία διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ και της Γάζας.

Για «φονικά πλήγματα στους σιωνιστές» προειδοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Το Ιράν ανέφερε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι κατήγαγαν μια «ιστορική νίκη» επί του Ισραήλ, το οποίο οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν να αναμένει «φονικά πλήγματα», αφότου η 11ήμερη σύρραξη στη Γάζα έδειξε την ισχύ του παλαιστινιακού οπλοστασίου.

«Συγχαρητήρια στις/στους Παλαιστίνιες/Παλαιστίνιους αδελφές και αδελφούς για την ιστορική νίκη. Η αντίστασή σας ανάγκασε τον επιτιθέμενο να υποχωρήσει», έγραψε σε tweetο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαέντ Κατιμπζαντέχ.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης σημείωσαν σε μια ανακοίνωση: «Η Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση) έχει εξελιχθεί από τις πέτρες στους ισχυρούς, ακριβούς πύραυλους…  και στο μέλλον οι Σιωνιστές μπορούν να αναμένουν ότι θα υποστούν φονικά πλήγματα από τα κατεχόμενα εδάφη».

Επιπλέον, οι Φρουροί της Επανάστασης αποκάλυψαν σήμερα ένα νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, που το ονόμασαν «Γάζα» προς τιμή των Παλαιστινίων, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Νωρίτερα και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ χαιρέτισε «μια ιστορική νίκη» των παλαιστινιακών κινημάτων στη Γάζα αφού τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία με το Ισραήλ έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών.

Σύμμαχος του Ιράν και εχθρός του Ισραήλ εναντίον του οποίου έχει πολεμήσει πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, η Χεζμπολάχ στηρίζει παραδοσιακά το ισλαμιστικό, παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters