Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Απαιτείται αίσθηση εθνικής ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Συνθήκη των Πεσπών.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σέβεται, «σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους “Μακεδονομάχους ΑΕ”», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αφού επεσήμανε ότι ο διάλογος προϋποθέτει ειλικρίνεια, τόνισε ότι δεν διαπίστωσε, από πολλούς ομιλητές, την αναγκαία ευθύτητα, κάτι που απέδωσε τόσο στην πενία επιχειρημάτων όσο και στην πολιτική πίεση που υφίστανται η ΝΔ αλλά και η ΔΗΣΥ, τα δύο δηλαδή κόμματα τα οποία συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Δικαιούμαι να μιλήσω για έλλειψη παρόμοιας ειλικρίνειας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος επικαλούμενος παραδείγματα παρερμηνείας, όπως η κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν προσκόμισε στην Επιτροπή τις συνταγματικές τροποποιήσεις της γείτονος, ενώ – όπως είπε – από την αρχή τις κατέθεσε στη διαδικασία σε επίσημη ελληνική και αγγλική μετάφραση.

Το ίδιο έγινε και με το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όπως και για το ενιαίο κείμενο που θα ενσωμάτωνε τις νέες τροπολογίες, συμπλήρωσε.

Για τις τροπολογίες, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι τις έθεσε ενόψει του Σώματος, ενώ ήδη εξήγησε ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη γείτονα χώρα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης, αλλά της παράθεσης στο τέλος του συνταγματικού κειμένου, των συνταγματικών τροποποιήσεων.

«Και παρόλα αυτά, διάβασα ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη Συμφωνία και αρνήθηκε να καταθέσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και διερωτήθηκε: «Γιατί αυτή η ανάγκη να γίνεται αυτή η επίκληση σε κάτι που δεν υπάρχει; Από πού προκύπτει η πίεση αυτή;».

«Είναι προφανές ότι στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αυτό προκύπτει από τη συνύπαρξη δυνάμεων οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη στο ζήτημα αυτό. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση και συνυπάρχουν τώρα με αυτούς που μιλούσαν για “κωλοτούμπες πρωθυπουργούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία”. Πώς μπορείτε να έχετε ενιαία θέση και μάλιστα με τις διαδοχικές παλινδρομήσεις του κ. Μητσοτάκη, που άλλα λέει στο εξωτερικό κι άλλα στο εσωτερικό είναι δύσκολο κι οι βουλευτές οι ίδιοι να καταλήξουν σε αυτό που αποτελεί την θέση τους», εκτίμησε.

Για δε «το άλλο κόμμα που συνδιαμόρφωσε την εθνική θέση στο παρελθόν», το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κι εκεί βλέπουμε μια αντίστοιχη πολιτική πίεση που προκύπτει αμάχητα από το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – ουσιαστικά όλοι πλην της αρχηγού του κόμματος – είχαν διατυπώσει αρχικά μια αρχική διάθεση για τη Συμφωνία που μετά δεν επιβεβαιώθηκε.

Αναφερόμενος ο κ. Κατρούγκαλος στα ζητήματα που αφορούν στη νομική εγκυρότητα της Συμφωνίας και απαντώντας στα ερωτήματα των εκπροσώπων των κομμάτων, κατέθεσε δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ο οποίος αναφέρεται στη ρηματική ανακοίνωση, η οποία -όπως ανέφερε- επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος είπε για την ολοκλήρωση της κύρωσης και της διαδικασίας και της συνταγματικής τροποποίησης στη γειτονική χώρα με βάση τη Συμφωνία.

«Πέραν αυτών, που ανέφερα ότι η ρηματική ανακοίνωση δεσμεύει – σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης – τη γειτονική χώρα, έχουμε πλέον και τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού», τόνισε.

Δεδομένου ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ζητήθηκε από εκπροσώπους των κομμάτων η απόφαση της Διάσκεψης του 1977 για το θέμα της γλώσσας, ο κ. Κατρούγκαλος την κατέθεσε στην Επιτροπή, όπως και την πιο πρόσφατη ενημέρωση, λέγοντας πως «με πανηγυρικό τρόπο φαίνεται γλώσσα μακεδονική και μακεδονική κυριλλική» και επισημαίνοντας «για να μην ψαρεύουμε σε θολά νερά και τα επιχειρήματά μας να βασίζονται στην πραγματικότητα».

Όπως μάλιστα παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, είχε δίκιο αναφέροντας ως τρεις σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, ως τους βασικούς στόχους για την επίλυση του Μακεδονικού διότι -όπως υπογράμμισε- αυτά έχουν όλα εξασφαλιστεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  • Πρώτον, να εξασφαλίσουμε τη μη μονοπώληση του ονόματος και του χώρου της Μακεδονίας το οποίο λύθηκε ως προς το όνομα με το άρθρο 1, με το άρθρο 7 ως προς τα ταυτοτικά θέματα,
  • Δεύτερον, να εμποδίσουμε τον σφετερισμό στοιχείων του Πολιτισμού και της Ιστορίας, κάτι που γίνεται στα άρθρα 7 και 8 παρ. 2, και
  • Τρίτον, να αποφύγουμε έστω και σκιά για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, κάτι που εξασφαλίζεται στα άρθρα 3 και 4 παρ. 3

«Έχει επομένως σαφώς απαντηθεί τι κερδίζουμε από τη Συμφωνία», είπε συμπερασματικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στο θέμα των «εμπορικών σημάτων», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν χάνουν τίποτα όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και ως προς τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (αυτά δηλαδή που προστατεύονται με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο).

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος απηύθυνε έκκληση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για ένα διάλογο στην Ολομέλεια με επιχειρήματα χωρίς διαστρεβλώσεις.

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια, όπου αύριο Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση. Η Συμφωνία εκτιμάται πως θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ