Skip to main content

Γιατί η Κίνα εμβολίασε περισσότερους σε 10 μέρες από  ό, τι σε όλο το πρώτο τρίμηνο

Περισσότερους ανθρώπους εμβολίασε κατά του κορωνοϊού η Κίνα μέσα σε 10 ημέρες αυτόν τον μήνα από ό, τι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού μια μικρή αύξηση τοπικά μεταδιδόμενων περιπτώσεων κατάφερε να επιταχύνει σημαντικά τον αρχικά αδύναμο εμβολιαστικό ρυθμό.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19 ξεκίνησε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και χρειάστηκε σχεδόν τρεις μήνες για τη χορήγηση των πρώτων 100 εκατ. δόσεων αφού ο πληθυσμός έδειξε λίγο ενδιαφέρον να εμβολιαστεί σε μια χώρα όπου η εξάπλωση του ιού είχε σταματήσει σχεδόν εντελώς.

Ωστόσο, από τις 9 έως τις 19 Μαΐου, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν στην Κίνα αυξήθηκε κατά 125 εκατ. δόσεις, από 324,3 εκατ. σε 449,5 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Η ραγδαία αύξηση οδήγησε την Κίνα στις πέντε πρώτες χώρες εμβολιασμού, σε ημερήσιες δόσεις που χορηγούνται κατά κεφαλήν.

Η αποδοχή ενθαρρύνθηκε από μια εκστρατεία ενημέρωσης από τις τοπικές κυβερνήσεις που χρησιμοποίησε τα πάντα, από δώρα με έπαθλο αυγά και μαγειρικό λάδι έως βίντεο ραπ, προτρέποντας τους πολίτες να «εμβολιαστούν γρήγορα».

Στην καμπάνια δόθηκε πρόσθετη δυναμική την περασμένη Παρασκευή, όταν η Λουάν, μια πόλη στην ανατολική επαρχία Ανχουέι, κατέγραψε τέσσερις τοπικά μεταδιδόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού, τις πρώτες της Κίνας σε 20 ημέρες.

Τοπικοί αξιωματούχοι τόνισαν το γεγονός ότι τα μολυσμένα άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να συρρέουν σε κλινικές για εμβολιασμό, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο.

 Ένα δεύτερο cluster κρουσμάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο που οδήγησε σε 14 μολύνσεις στην βόρεια επαρχία Λιαονίνγκ οδήγησε σε παρόμοια βιασύνη για εμβολιασμό.

 Ο Zhang Wenhong, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, προειδοποίησε ότι ήταν «εξαιρετικά επείγον» να εμβολιαστούν οι άνθρωποι. «Όπως όλοι πίστευαν ότι δεν υπήρχε πλέον κανένα πρόβλημα, τότε η επιδημία ξαφνικά επέστρεψε», είπε στα τοπικά ΜΜΕ την περασμένη Κυριακή.

Δεν είναι όμως μόνο στην Κίνα, όπου οι πολίτες της έχουν ενθαρρυνθεί να εμβολιαστούν.

Το Πεκίνο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού Κινέζων κατόχων διαβατηρίων στο εξωτερικό τον Μάρτιο. Με την ονομασία «Spring sprout operasi», η πρωτοβουλία στόχευε στο να αποφευχθεί η μετάδοση του Covid-19 στη χώρα από ταξιδιώτες.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ταϊλάνδη ξεκίνησε την Πέμπτη το πρόγραμμα με ένα μέρος των 500.000 κινεζικών εμβολίων που παραδόθηκαν στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας για τον εμβολιασμό των 150.000 Κινέζων υπηκόων στη χώρα.

Η εγχώρια ανάπτυξη εμβολίων του Πεκίνου επιβραδύνθηκε αρχικά από ένα μεγάλο ποσοστό εξαγωγών εμβολίων. Μέχρι τις αρχές Απριλίου, η Κίνα είχε εξάγει σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εμβολίων της, σύμφωνα με στοιχεία της Airfinity.

Ωστόσο, οι τρεις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της Κίνας έχουν επενδύσει για να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα, σύμφωνα με την οποία θα σημαίνει συνολική ετήσια παραγωγή 4,6 δισ. δόσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Πεκίνο τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να εξάγει εμβόλια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα ως μέρος της διπλωματίας των εμβολίων και παρά την αύξηση των εμβολιασμών στο εσωτερικό της χώρας. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις κινήσεις άλλων όπως της Ινδίας, που έχουν θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές για να αντιμετωπίσουν την κρίση στο εσωτερικό τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times