Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Πλημμύρισαν 200 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων

Περίπου 200 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων (καλαμπόκι, ηλίανθος, βαμβάκι) στο Πύθιο Έβρου πλημμύρισαν εκ νέου από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

«Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν εξαιτίας της ύπαρξης ρήγματος μήκους 70 μέτρων στο ανάχωμα του Πυθίου το οποίο δεν μπορεί να κλείσει, όπως δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση και στα άλλα 110 σημεία όπου έχουμε ρήξεις αναχωμάτων», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς κάθε μέρα που χάνεται λειτουργεί ενάντια στην πλημμυρική θωράκιση του Έβρου. «Πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα της αδειοδότησης καθώς αυτή τη στιγμή πρόκειται για πέντε εργολαβίες, αλλά υπολείπονται άλλες 60. Χρειαζόμαστε για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης των αναχωμάτων 3,5 εκατομμύρια κυβικά αδρανών υλικών, τα οποία πρέπει να ληφθούν από τους 35 δανειοθαλάμους κατά μήκος του Έβρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν είναι υπόθεση της περιφέρειας αλλά εκχωρήθηκε σ’ αυτήν καθότι δεν λειτουργούσε η αρμόδια κρατική υπηρεσία του υπουργείου υποδομών που είναι η ΕΥΔΕ.

«Δεν μπορείς να εκχωρείς αρμοδιότητα χωρίς να ενισχύεις οικονομικά, βάσει των αρμοδιοτήτων, δεν μπορεί να δίνεις ένα δικαίωμα χωρίς να το κάνεις έμπρακτα υλοποιήσιμο. Οφείλει το υπουργείο να υποστηρίξει αυτές τις δράσεις γιατί αυτό μας τις εκχώρησε διαφορετικά ας αναλάβει την αποκατάσταση των αναχωμάτων», πρόσθεσε.

Τέλος ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πύθιο κατά την οποία διαπίστωσε την απόγνωση των αγροτών που βλέπουν την παραγωγή τους έκθετη στις καιρικές συνθήκες και στον επερχόμενο χειμώνα. Επιπλέον βλέπουν ότι στην γείτονα Τουρκία, κατασκευάζονται ισχυρά αναχώματα σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. «Οι Τούρκοι κάνουν πιο ισχυρά αναχώματα από τα προηγούμενα έτη, θα είναι έτοιμοι. Όταν έρθει το νερό θα χτυπάει σ’ αυτά και θα γυρίζει επάνω μας. Στο τέλος θα υποστούμε τεράστια ζημιά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πυθίου, Θεοχάρης Θεοχαρίδης, κάνει λόγο για 18 ρήγματα, περίπου 15 χιλιόμετρα ανάχωμα που έχει κοπεί και ζημία άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το Πύθιο. Εκφράζει την ανησυχία του για την έγκαιρη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται ακόμη και αν δοθεί αύριο η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών πριν τον Σεπτέμβριο.

«Έχουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή του νομού», ισχυρίζεται και γνωστοποιεί την ειλημμένη απόφαση των κατοίκων του χωριού να προχωρήσουν, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κομοτηνή παρουσία και του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Γιώργου Παυλίδη και του αντιπεριφερειάρχη Έβρου.

«Αν δεν βρεθεί λύση θα επιδιώξουμε να συναντήσουμε στην Αθήνα τον αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό. Δεν ξέρουμε πού αλλού ν’ απευθυνθούμε. Πρέπει να βρεθεί λύση», κατέληξε.