Skip to main content

H Γαλλία καλεί τις ΗΠΑ να κάνουν «τα πάντα» για να επανορθώσουν την κατασκοπεία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν» τις ζημιές που συνδέονται με τις αποκαλύψεις για τις αμερικανικές υποκλοπές και ζήτησε να καθιερωθεί «κώδικας καλής συμπεριφοράς» μεταξύ «συμμάχων» χωρών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν όχι μόνο να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο τέτοιες ενέργειες να βλάψουν τις ελευθερίες μας, αλλά επίσης να κάνουν τα πάντα, και σύντομα, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που αυτές προκαλούν στις σχέσεις ανάμεσα σε σύμμαχες χώρες και ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία», δήλωσε ο κ. Βαλς, μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Είναι επιθυμητό να καθιερωθεί μεταξύ συμμάχων χωρών ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών και σεβασμού της πολιτικής κυριαρχίας», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ κατήγγειλε «πρακτικές που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές» και προέρχονται από μια φίλη χώρα.

Εντούτοις οι αποκαλύψεις αυτές για τις υποκλοπές σε βάρος τριών Γάλλων προέδρων δεν αποτελούν «έκπληξη για κανέναν», παραδέχθηκε ο κ. Βαλς.

«Το θέμα είχε ήδη αναφερθεί ανάμεσα στο καλοκαίρι του 2013 και την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Ολάντ στις ΗΠΑ στις αρχές του 2014. Οι γαλλικές αρχές είχαν ζητήσει σαφείς και ειλικρινείς εξηγήσεις. Δεσμεύσεις είχαν εξάλλου αναληφθεί από τους Αμερικανούς φίλους μας. Πρέπει να τις υπενθυμίσουμε σθεναρά και να γίνουν αυστηρά σεβαστές», ανέφερε ο κ. Βαλς.