Skip to main content

Ορλάντο: Απειλούσε πως θα ανατινάξει το όχημά του ο δράστης του μακελειού

O ένοπλος, ο οποίος δολοφόνησε 49 ανθρώπους σε γκέι κλαμπ στη Φλόριντα των ΗΠΑ, απείλησε τις αρχές ότι θα ανατινάξει ένα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες αυτοκίνητο και θα αναγκάσει τους ομήρους να φορέσουν γιλέκα με εκρηκτικά, αποκαλύπτει η απομαγνητοφώνηση μέρους των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τους αστυνομικούς, με το FBI, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί από την έρευνα.

«Εσείς θα την πληρώσετε κι εγώ θα πυροδοτήσω (τα εκρηκτικά) εάν εκείνοι αποπειραθούν να κάνουν οτιδήποτε ανόητο» ακούγεται να λέει ο Όμαρ Ματίν σε μία εκ των κλήσεων που έκανε μέσα από το κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ομηρίας ο 29χρονος μίλησε αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τα στελέχη της άμεσης δράσης και τους διαπραγματευτές της αστυνομίας, ενώ δημοσίευσε και μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου διαβεβαίωνε για την πίστη που ορκίστηκε σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ο Ματίν είπε σε ένα στέλεχος του 911 ότι φοράει ένα γιλέκο με εκρηκτικά παρόμοιο με εκείνο που «χρησιμοποίησαν στη Γαλλία», αναφερόμενος προφανώς στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση.

Καθώς οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να διαφύγουν, δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι ο ένοπλος τους είπε ότι θα φορέσει 4 γιλέκα με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε θύματα σε διάστημα 15 λεπτών, σημειώνει το FBI στην ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν κατηγόρησε την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ομπάμα ότι λογόκρινε τις αναφορές στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να δημοσιεύσουν όλες τις συνομιλίες.

Ο Ματίν δήλωσε ότι είναι ένας «ισλαμιστής στρατιώτης» σύμφωνα με το FBI και είπε σε έναν διαπραγματευτή να προτρέψει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πήραν καταθέσεις από περισσότερα από 500 πρόσωπα σχετικά με το μακελειό και εξέτασαν 600 αποδεικτικά στοιχεία.

Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας των αρχών ο Ματίν ήταν ένα πρόσωπο με ψυχολογικά προβλήματα που ενήργησε μόνος και χωρίς να λάβει καθοδήγηση από τρομοκρατικά δίκτυα του εξωτερικού.