Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Ιδιαίτερα θετική η απόφαση Ε.Ε. για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας

Ιδιαίτερα θετική και ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 ηγετών για μέτρα κατά της Τουρκίας σε συνέχεια της έντονης διπλωματικής προσπάθειας Ελλάδας- Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς , όπως τόνισε, πρόκειται για στοχευμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά προσώπων και εταιριών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παγώματος της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας γεγονός που θα είχε, όπως είπε, ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο news247 τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί μία ελληνική και κυπριακή διπλωματική επιτυχία και συνιστά μία έντονη προειδοποίηση προς την Τουρκία καθώς από τις καταγγελίες περνάμε πλέον στις πράξεις.

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «εμείς δεν επιχαίρουμε για την απομόνωση της Τουρκίας, αλλά επιθυμούμε να σταλεί μία σαφής προειδοποίηση στην Τουρκία» ώστε να συμμορφωθεί και να πάψει τις παράνομες ενέργειές της. Γιατί «ούτε εμείς, ούτε ΕΕ έχει κανένα συμφέρον να κοπούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία», προσέθεσε αναφέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα όσο το δυνατόν ηχηρότερο, το “ως εδώ”, και από την άλλη πλευρά κρατούμε και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, με τα ΜΟΕ γιατί δεν θέλουμε να ξεφύγει η ένταση». είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά εξήγησε ότι η Άγκυρα επιδιώκει με την προβολή τής αναθεωρητικής πολιτικής, να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο και να αμφισβητήσει τις έννομες συνέπειες από την οροθέτηση της ΑΟΖ στην Κύπρο.

Ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να το επιτύχει όταν οι ενέργειες αυτές καταγγέλλονται από παντού ως παράνομες, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν συνεχίσει η Άγκυρα αυτό δεν θα είναι δείγμα δύναμης αλλά αδυναμίας, για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να ξεπεράσει την διεθνή της απομόνωση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «έχουν σταλεί τα αναγκαία μηνύματα έτσι και όπως πρέπει ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί» εξηγώντας ότι «έχουμε πέρα από τη διπλωματική ισχύ και τη σημαντική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων» που εξασφαλίζουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο, την οποία η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να ανατραπεί.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε επίσης την «ποιοτική» υπεροχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και ως προς την Πολεμική Αεροπορία της, ενώ σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία “ας υπολογίζουμε κατ΄ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας”, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μαζί του και την ιδιαίτερη εκτίμηση των ικανοτήτων του και τόνισε ότι η δική του ερμηνεία σε αυτό που είπε ο κ. Αποστολάκης είναι: «είμαστε και μόνοι μας έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση έχουμε από την Τουρκία, αλλά προφανώς φροντίζουμε παράλληλα να έχουμε και τις αναγκαίες διπλωματικές συμμαχίες για να μην είμαστε μόνοι».

Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε την άριστη συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και υπογράμμισε ότι «η ελληνική αλλά και η κυπριακή διπλωματία δεν θα επιτρέψουν ποτέ διχοτόμηση της Κύπρου».

Χαρακτήρισε δε «μη πιθανό ενδεχόμενο» την προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία, διότι «θα ήταν κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας». «Η μόνη λύση είναι μία λύση διεθνούς νομιμότητας με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ» σημείωσε.

Ειδικότερα επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για το Κυπριακό με βάση το κεκτημένο του Κραν Μοντανά, δηλαδή την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» αλλά «όχι με το πιστόλι στο κρόταφο».

Ερωτηθείς σχετικά με την θέση που εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ότι η ΝΔ θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, ο υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε ως «θετική και σώφρονα εξέλιξη».

Σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι τη θεωρεί θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονοας χώρας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται άρρηκτα με την πλήρη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών.

naftemporiki.gr