Skip to main content

Σουηδία εναντίον ΠΟΥ: Δεν αντιμετωπίζουμε αναζωπύρωση του Covid-19

Η Σουηδία δεν περιλαμβάνεται στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του Covid-19, επιμένει ο επιδημιολόγος της σουηδικής κυβέρνησης Άντερς Τενέλ, απορρίπτοντας τη σχετική  προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για χώρες και περιοχές στις οποίες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Έντεκα από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο δρ Τένελ τόνισε σήμερα μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση ότι πρόκειται για «συνολική παρερμηνεία των δεδομένων». Η Σουηδία καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων, υποστήριξε, επειδή διεξάγει περισσότερα διαγνωστικά τεστ.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Χένρι Κλούγκε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι σε 11 χώρες, περιλαμβανομένης της Σουηδίας, «η ταχεία μετάδοση έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντική αναζωπύρωση, η οποία εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα ωθήσει ξανά τα συστήματα υγείας στα όρια».

Εκτός από τη Σουηδία στην προειδοποίηση του ΠΟΥ περιλαμβάνονται επίσης η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία, το Κόσοβο, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας Κιργιζιστάν και Καζακστάν.

Η απάντηση της Σουηδίας στην πανδημία ήταν πολύ διαφορετική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπήρξε lockdown, σχολεία και καφετέριες παρέμειναν ανοιχτά, αλλά απαγορεύτηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις και οι περισσότεροι Σουηδοί τηρούσαν κοινωνικές αποστάσεις.

Η Σουηδία έχει καταγράψει 5.230 θανάτους από τον ιό σε πληθυσμό 10 εκατομμυρίων πολιτών – πολύ περισσότερους από τους γείτονές της. Αυτήν την εβδομάδα, η χώρα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων σε ημερήσια βάση από την έναρξη της επιδημίας – 1.610 την Τετάρτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC