Skip to main content

ΗΠΑ: Κατηγορίες εις βάρος αστυνομικού για βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανίδας στο Μαϊάμι

Κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βλάβης και ανάρμοστη συμπεριφορά απαγγέλθηκαν σε πρώην αστυνομικό στο Μαϊάμι, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εικονίζεται να πιέζει με το γόνατό του μία Αφροαμερικανίδα στον σβέρκο και να της κάνει ηλεκτροσόκ με τέιζερ στο στομάχι, ενώ εκείνη ούρλιαζε, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Εις βάρος του 30χρονου Τζόρντι Μαρτέλ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά επειδή υπέβαλε δύο ψευδείς αναφορές για το περιστατικό έξω από νυχτερινό κέντρο στις 14 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Κάθριν Ραντλ.

Ο Μαρτέλ και ένας ακόμη αστυνομικός, ο Χαβιέρ Καστάνο, αποπέμφθηκαν από το σώμα τη προηγούμενη εβδομάδα, αν και το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπηρετούσαν δεν διευκρίνισε τον λόγο, σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald.

Περαστικός βιντεοσκόπησε το περιστατικό με το κινητό του. Στο βίντεο εικονίζεται ο Μαρτέλ να βγάζει με τη βία την 33χρονη Σαφίγια Σάτσελ από το αυτοκίνητό της και να την αναγκάζει να πέσει μπρούμυτα στο έδαφος. Φαίνεται επίσης να της κάνει δύο φορές ηλεκτροσόκ με τέιζερ, ενώ ένας άλλος αστυνομικός κρατά το χέρι της Σάτσελ ενώ προσπαθεί να ελευθερωθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη βίαιη σύλληψή του στη Μινεάπολη, όταν αστυνομικός γονάτισε πιέζοντας τον λαιμό του σχεδόν για εννέα λεπτά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters