Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Επιμένει η Ιταλία – κοινή γραμμή Μακρόν και Μέρκελ

«Εθνικές ή ευρωπαϊκές λύσεις και συνεργασία;». Αυτό είναι το δίλημμα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Μολονότι όμως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πως αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για τη μετανάστευση, οι πρώτες δηλώσεις τους αφήνουν λίγες ελπίδες σύγκλισης προς μία κοινή λύση.

«Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ’ εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη τη συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, μένοντας στη γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ που έχει επανειλημμένως καλέσει όλους τους ηγέτες σε συνεργασία.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε απείλησε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. Ενα βέτο είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φανταστώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

Πιστός στην αντιμεταναστευτική γραμμή του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής «δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη, είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη», αντέκρουσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι και η Φινλανδία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα.

«Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η χώρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», δήλωσε ο Σίπιλα πριν από τη Σύνοδο.

«Ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για τη μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες», πρόσθεσε.

Για την ύψιστη προτεραιότητα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων μίλησε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι. «Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters