Skip to main content

Μήνυμα Μαξίμου σε βουλευτές για τη συμφωνία

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σαφέστατο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εξωτερικό της χώρας έστειλε ο υπουργός Επικρατείας και βασικός διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα, Νίκος Παππάς.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία», είπε ο κ. Παππάς, κλείνοντας οριστικά την πόρτα σε σενάρια σχηματισμού άλλης κυβέρνησης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, από την παρούσα Βουλή.

«Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα», συνέχισε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, στέλνοντας αυτή τη φορά μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όταν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή (πιθανότατα το Σαββατοκύριακο).

Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους με τα μέτρα που φέρονται να περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Κοδέλλας, Κώστας Λαπαβίτσας, Ελένη Σωτηρίου και συνάρτησαν ευθέως τη στάση τους στην κρίσιμη ψηφοφορία από το αναπτυξιακό πακέτο που θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία και από την προοπτική μείωσης του χρέους.

Και για τα δύο Ν. Παππάς και Ευκ. Τσακαλώτος δίνουν «μάχη» αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν την πλευρά των δανειστών να επιδιώκει πρώτα τα κλείσιμο της αξιολόγησης και την έγκρισή του από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και μετά να προβούν σε μια γραπτή δήλωση δέσμευση για την απομείωση του χρέους.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι «σκληροί» των θεσμών ζητούν να προηγηθεί της δήλωσης και η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, κάτι που για ευνόητους λόγους δεν θέλει η Αθήνα.   

Στην Αθήνα, και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έστειλε κι αυτός μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση «μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα» και σημείωσε: «Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή» και «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό». Μάλιστα ο κ. Φλαμπουράρης απέκλεισε να τεθεί θέμα πειθαρχίας, αλλά χαρακτήρισε πολύ σοβαρό για την κυβέρνηση την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή.

Ερωτήματα πάντως προκάλεσε και η δήλωση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων λέγοντας ότι «ένα εργαλείο (το ευρώ) που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών χρησιμοποιείται ως μέσο εκβιασμού εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύμα τα δικαιώματα τους και τη Δημοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση, αν η Βουλή συνεδριάσει εντός του Σαββατοκύριακου, δεν μπορεί να υπάρξει εμβόλιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκαλεί ήδη αντιδράσεις σε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.