Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα Μητσοτάκη οι παρακρατικές πρακτικές

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας, είπε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όπως σημείωσε, «αυτό δεν γίνεται τυχαία. Αποσκοπεί στο να κρύψει τα υπαρκτά και μεγάλα σκάνδαλα της ΝΔ, στο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το βασικότερο, να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, από την αδικαιολόγητη αδράνεια της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλέον ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατά καθημερινά».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χώρα μπαίνει σε ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό τούνελ, σε μία περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και παρακμής που απειλεί την ίδια τη δημοκρατία. «Έναν μόλις χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αδύναμη να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και τις συνέπειες των επιλογών της. Οδήγησε την οικονομία σε ύφεση τον Οκτώβρη του ’19, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκλογή της. Και με την αδράνεια και ατολμία της να πάρει μέτρα στήριξης μετά τον κορωνοϊό, έχει ήδη επιφέρει ένα εφιαλτικό υφεσιακό τέλμα» υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας, που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να να εδραιωθεί».

Όπως υπογράμμισε, «διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα όλοι όσοι πίστεψαν ότι η δεξιά ήρθε στην εξουσία με ένα αλλαγμένο μετριοπαθές πρόσωπο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία. Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους».

Απέναντι «σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας», συνέχισε, «οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε» ανέφερε.

Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος. Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών κι όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του, αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος να δώσουν «όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης. Και ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα» τόνισε.

Παράλληλα, πρότεινε στην ΚΕΑ να υιοθετήσει και επίσημα την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα του κόμματος και να σχεδιαστεί το συνέδριό του για το φθινόπωρο. Οι οριστικές αποφάσεις και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στο τέλος του καλοκαιριού. 

Επίσης, ζήτησε η ΚΕΑ να αναθέσει στο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στο τέλος του καλοκαιριού. Προέτρψε, τέλος, «να αξιοποιήσουμε τον χρόνο του καλοκαιριού για να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της κρίσης».