Skip to main content

Συρία: Οι «ζώνες αποκλιμάκωσης» στις συνομιλίες στην Αστάνα

Οι «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται στην Αστάνα μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν, συμμάχων της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της Τουρκίας, συμμάχου των ανταρτών.

Τα σύνορα των ζωνών αυτών, η δημιουργία των οποίων αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, και ο τρόπος διαχείρισής τους είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται από χθες Τρίτη στον πέμπτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Για τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένες συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών πριν μια σύνοδο με τη συμμετοχή όλων των πλευρών. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα είναι επίσης παρών.

Οι «ζώνες αποκλιμάκωσης» θα δημιουργηθούν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην Ιντλίμπ, στην κεντρική επαρχία Χομς, στον θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα και στις νότιες περιοχές της χώρας..

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί μείωση των συγκρούσεων σε πολλές από αυτές τις ζώνες και μία ημέρα πριν την έναρξη των συνομιλιών στην Αστάνα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία από τις 2 ως τις 6 Ιουλίου στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα στη νότια Συρία, όπου πρόσφατα μαίνονταν σφοδρές μάχες.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα πραγματοποιούνται πριν τον έβδομο γύρο των πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στη Γενεύη.

Πηγή: ΑΜΠΕ,