Skip to main content

Ανασυγκρότηση των νησιών ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Δ. Αβραμόπουλο

Τις δυνατότητες άμεσης βελτίωσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προσφυγικές ροές, συζήτησαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου σε συνάντησή τους στην Αθήνα.

Οι πέντε δήμαρχοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση εποικοδομητική και έθεσαν στον επίτροπο το αίτημά τους για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών εν όψει της τουριστικής περιόδου. Επίσης, ζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί τα νησιά από τις προσφυγικές ροές.

«Οι πρόσφατες, εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν κάποιες ελλείψεις», είπε ο επίτροπος και ζήτησε «να εγκατασταθούν άμεσα ειδικά προσαρμοσμένα για χειμερινές συνθήκες καταλύματα της Ύπατης Αρμοστείας, τα οποία έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Επίσης, ζήτησε οι συντονιστές να αναλάβουν «χωρίς καθυστέρηση» τα καθήκοντά τους και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές, καθώς και να συζητηθεί με την κυβέρνηση «κάθε δυνατή πρωτοβουλία για τη στήριξη των νησιών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μια ευρωπαϊκή και εθνική πρόκληση και ξεπερνάει τις κομματικές αντιπαραθέσεις» και επανέλαβε ότι «πρέπει να συνεχίζει να τηρείται και να επιταχυνθεί η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας». Διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των νησιών, αλλά και κάθε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει ανάλογη κατάσταση και εξέφρασε, για ακόμα μία φορά, την ευγνωμοσύνη της Κομισιόν προς τους κατοίκους των νησιών «που έχουν δείξει αξιοθαύμαστη ευαισθησία και ανθρωπιά».

Ο επίτροπος απηύθυνε, εξάλλου, πρόσκληση στους δημάρχους των πέντε νησιών να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς επισήμανε ότι «στο άμεσο μέλλον πρέπει να υπάρχει ένα πολύ γρήγορο αποτελεσματικό σχέδιο ανασυγκρότησης των νησιών, με έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης», ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα.

«Το αίτημα για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών είναι πρώτης προτεραιότητας, όπως πρώτης προτεραιότητας είναι και οι καλύτερες ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες και μετανάστες και ιδίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιά «κρίσιμη», γι’ αυτό και «μακριά από τοξικότητες, μισαλλοδοξίες και παρορμήσεις πρέπει να δράσουμε συλλογικά».

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός επισήμανε ότι «συμφωνήσαμε όλοι ότι θα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, αποφόρτιση της κατάστασης που υπάρχει σήμερα, και ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών από το βάρος που σηκώνουν». Η αποσυμφόρηση των νησιών θα επιτευχθεί μέσα από «τη συνεργασία αλλά και την ειλικρίνεια όλων των πλευρών», εκτίμησε ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εγγενή αδυναμία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αδυναμία η οποία μεταφέρεται στις πλάτες των τοπικών κοινωνιών των νησιών και βεβαίως των δημάρχων, οι οποίοι σηκώνουν και το μεγάλο πρόβλημα, στην κατεύθυνση να ισορροπήσουν τόσο την πίεση από τις μεταναστευτικές ροές και την παρουσία αυτών των ανθρώπων, όσο και την κοινωνική συνοχή και την ηρεμία σε κάθε νησί».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ευρωπαίος συντονιστής για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι.

Τη Δευτέρα οι πέντε δήμαρχοι έχουν ζητήσει να δουν τον πρωθυπουργό, ενώ προγραμματίζουν και συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων. Επίσης στη 1 μ.μ. θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ