Skip to main content

Δύο εικοσιτετράωρα για συμφωνία ή ρήξη

Toυ Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εντείνονται οι διεργασίες τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Αθήνα προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο πλευρών που θα αποτρέψει ένα πιστωτικό γεγονός που δεν επιθυμεί ουδείς.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα από την Αγία Πετρούπολη, έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης προκειμένου να εξεταστεί η στάση της ελληνικής πλευράς τη Δευτέρα τόσο στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στην σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει. Παράλληλα θα έχει και νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Και οι δύο συνεδριάσεις πάντως βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα αφού σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων χωρίς να υπάρχουν στο τραπέζι καινούργια στοιχεία που να επιτρέπουν την επίτευξη μιας συμφωνίας δεν υπάρχει ουδείς λόγος «να συνεδριάζουμε για να συνεδριάζουμε».

Ποια είναι η πρόταση στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, ως το πιο πιθανό και ίσως το μοναδικό σενάριο για να βρεθεί η χρυσή τομή, είναι μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το τέλος του 2015 η οποία δεν θα περιλαμβάνει ούτε τη ρύθμιση του χρέους, ούτε όμως και την απαίτηση για σκληρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Με τον τρόπο αυτό οι δύο πλευρές θα κρύψουν κάτω από το χαλί τα ακανθώδη θέματα.

Την ίδια ώρα η Αθήνα θα προχωρήσει και σε νέες περικοπές στον τομέα των αμυντικών δαπανών και θα νομοθετήσει για τον τερματισμό των πρόωρων συντάξεων ίσως και από την ημέρα υπογραφής του σχετικού νόμου και όχι από το 2019 όπως επεδίωκε αρχικώς. Σε αντάλλαγμα θα παραμείνει το ΦΠΑ στο ρεύμα στον μεσαίο συντελεστή (12%). Ανοιχτό παραμένει ακόμη το αν θα υπάρξει κάποια λεκτική δέσμευση για την επανεξέταση τους θέματος του χρέους στη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι τη λήξη της νέας παράτασης προκειμένου να πειστεί η Αθήνα να πει το μεγάλο «Ναι». Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα λάβει μέχρι τον Δεκέμβριο τα περίπου 10 δισ. του ΤΧΣ, ενώ δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να επιτρέψει στις τράπεζες την αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένο όμως όριο. 

Ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει οι «σκληροί» της Ευρώπης να μην κάνουν βήμα πίσω από το 5σέλλιδο κείμενο των θεσμών κάτι που η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί. Σε αυτήν την περίπτωση ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι μοναδική λύση είναι η επιστροφή του πρωθυπουργού στην Ελλάδα και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.  

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία κυρίως τα τελεσίγραφα και τις συνεχείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκφράζει αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.