Skip to main content

Να δείχνουν ανθρώπινη συμπεριφορά προς τους μετανάστες καλεί τις χώρες – μέλη του ο ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπενθύμισε στα 57 κράτη – μέλη του την υποχρέωσή τους να επιφυλάσσουν στους μετανάστες «ανθρώπινη» συμπεριφορά, μετά τις εντάσεις οι οποίες παρατηρήθηκαν σε ορισμένες χώρες.

«Τα κράτη πρέπει να συνεχίσουν να ενεργούν έτσι ώστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και άλλων μεταναστών, να γίνονται σεβαστά καθώς και να αποτρέπουν τις διακρίσεις σε βάρος των ευάλωτων ομάδων», υπογραμμίζει ο διευθυντής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ.

«Οφείλουμε να έχουμε συνείδηση της ευθύνης μας να συμπεριφερόμαστε ανθρώπινα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες», τη στιγμή που «πρόσφατα επεισόδια στους κόλπους του ΟΑΣΕ και στο περιθώριο αυτού ανέδειξαν σε μείζον ζήτημα τη μεταχείριση των προσφύγων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι χώρες του ΟΑΣΕ, οργανισμού ο οποίος ενισχύει τον διάλογο και περικλείει το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, την κεντρική Ασία, τη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική, είναι στην πρώτη γραμμή απέναντι στη ροή προσφύγων που φθάνουν κυρίως από χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Αφρική.

Από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μαΐου 2015, περισσότεροι από 100.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο και 1.865 πνίγηκαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάσει εξάλλου στην Ευρώπη από τα ανατολικά της σύνορα.