Skip to main content

Ελαφρώς μειωμένη η διαφορά του Τραμπ από την Κλίντον μετά το μακελειό στο Ορλάντο

Μειωμένο εμφανίζεται το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που διενεργήθηκε μετά το μακελειό στο Ορλάντο την Κυριακή.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πολιτική των Δημοκρατικών ευθύνεται για το πιο αιματηρό μακελειό στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ επανήλθε στην υπόσχεσή του ότι θα απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα του. Η Κλίντον από την πλευρά της επισήμανε τον κίνδυνο δαιμονοποίησης των αμερικανών μουσουλμάνων και των μουσουλμάνων γενικά.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την Παρασκευή ως χθες Τρίτη, έδειξε πως η Κλίντον διατηρεί προβάδισμα 11,6 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ. Σε δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί το προηγούμενο πενθήμερο η Κλίντον διέθετε προβάδισμα 13 μονάδων.

Η επίθεση στο Ορλάντο ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες στην εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών, καθώς αναμιγνύει τις ανησυχίες για τη μετανάστευση, την ένοπλη βία και τη θρησκευτική ανοχή στον ήδη εκρηκτικό και σχεδόν αποκλειστικά αρνητικό προεκλογικό πολιτικό λόγο.

Ο δράστης της επίθεσης, ο 29χρονος Όμαρ Ματίν, γιος Αφγανών μεταναστών, γεννημένος στις ΗΠΑ, τηλεφώνησε στο 911 στη διάρκεια του μακελειού και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ομοσπονδιακοί ερευνητές λένε ότι ο Ματίν, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι δέχθηκε οδηγίες ή βοήθεια από οργανώσεις όπως το Ι.Κ..

Ο Τραμπ έσπευσε να κατηγορήσει μετά την επίθεση τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τη «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», ενώ προειδοποίησε εναντίον των πολιτικών της Κλίντον σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση διότι – όπως έκρινε – θα επιτρέψουν σε δυνητικούς δράστες επιθέσεων να εισέλθουν στη χώρα.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι θα απαγορεύσει εάν εκλεγεί πρόεδρος τη μετανάστευση από χώρες με «αποδεδειγμένο ιστορικό τρομοκρατίας», επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και συμμαχικών χωρών, «ωσότου να αντιληφθούμε πλήρως πώς να τερματίσουμε τις απειλές αυτές».

Η Κλίντον χαρακτήρισε ανησυχητική την αντίδραση του Τραμπ στην επίθεση στη Φλόριντα. «Η προκατάληψη, η παράνοια και ο κομματισμός δεν είναι σχέδιο και δεν θα προστατεύσουν κανέναν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η ίδια επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη συντονισμένη στρατιωτική δράση στη Συρία και στο Ιράκ και κάλεσε να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ πάντως δεν καρπώθηκε το σύνολο της πτώσης του ποσοστού της Κλίντον στη δημοσκόπηση. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα ταχθούν υπέρ κανενός από τους δύο υποψήφιος αυξήθηκε σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στο 22,4% από 20,6%.

Ο σκληρός τόνος του Τραμπ όσον αφορά τους μουσουλμάνους και την εθνική ασφάλεια τον βοήθησε στο παρελθόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ρεπουμπλικανικό ακροατήριο. Η δημοτικότητά του μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων είχε αυξηθεί ραγδαία στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.

Βάσει των δημοσκοπήσεων της Ipsos για το Reuters τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν τον Τραμπ τον καλύτερο υποψήφιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ τον εμπιστεύονταν περισσότερο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για να ηγηθεί των ένοπλων δυνάμεων. Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης του Τραμπ να απαγορευθεί συλλήβδην στους μουσουλμάνους μετανάστες η είσοδος στις ΗΠΑ, ενώ στο σύνολο του δείγματος η πλειονότητα αντιτάσσεται σε αυτήν.