Ανάπτυξη με αυξημένους μισθούς, νέες θέσεις εργασίας, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις κι ενίσχυση του κοινωνικού κράτος είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, σημείωσε πως «είναι αναγκαίο να έχουμε ανάπτυξη, αλλά με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, δηλαδή τους εργαζόμενους. Όχι ανάπτυξη με συντριβή της εργασίας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι «η ιδέα που βρίσκεται κάτω από το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πως για να μπορέσει η χώρα να έχει ανάπτυξη, πρέπει να συντριβεί κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, και εμπόδιο εννοούν τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Κατά τον υπουργό Επικρατείας, «δε μπορεί να υπάρξει συμπεριληπτική ανάπτυξη χωρίς να έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, τη δυνατότητα να βελτιώνουν διαρκώς το επίπεδο διαβίωσής τους, να βελτιώνουν διαρκώς την αγοραστική τους δύναμη, έτσι ώστε αυτό να αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Όπως επισήμανε, «πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και οικονομικές τοποθετήσεις, που αντανακλώνται σε αυτές και τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια που υπάρχουν για τη χώρα».
«Εμείς λέμε ανάπτυξη με αυξημένους μισθούς και πολλές νέες θέσεις εργασίας – εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «χρειαζόμαστε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «εμείς λέμε ότι οι φοροελαφρύνσεις και οι ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να αφορούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, η οποία έχει σηκώσει δυσανάλογα βάρη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Ν.Δ. έχει την αντίθετη άποψη. Θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει φοροασυλία για την κορυφή της πυραμίδας και λιτότητα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό αντανακλάται και στην πρότασή της για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων» υποστήριξε.
Για τη μείωση του φόρου εισοδήματος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία. «Εμείς μιλάμε για μείωση του φόρου εισοδήματος, μείωση βεβαίως του φόρου επιχειρήσεων, αλλά μείωση λελογισμένη – ούτως ή άλλως, έχουμε κινήσει αυτή τη διαδικασία, μειώνοντας από το 29% στο 28% – και με προοπτική να φτάσει στο 25%. Μιλάμε για συγκεκριμένα μέτρα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή κατάργηση για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Μιλάμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά 30%, που όμως δεν μπορεί να είναι οριζόντια. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι η ίδια μείωση για ένα διαμέρισμα στη Δραπετσώνα και μια βίλα στην Εκάλη. Εμείς λέμε ότι στα διαμερίσματα των μικρών και μεσαίων περιουσιών πρέπει να υπάρξει μείωση η οποία θα μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 50%. Και όσο η περιουσία μεγαλώνει, τόσο μικρότερη θα είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή, διότι ο καθένας θα πρέπει να συνεισφέρει με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες και όχι με βάση τις ιδεοληψίες ή εμμονές που μπορεί να έχει η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στην ίδια συνέντευξη, μίλησε και για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην εθνική κάλπη αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Αποφασίζουμε για τον τρόπο που θα κυβερνηθεί η χώρα, για το ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια χώρα η οποία, στην κυριολεξία, ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πήρε μια χώρα η οποία είχε άδεια ταμεία, δεν μπορούσε να πατήσει στα πόδια της, δεν μπορούσε να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του το κράτος. Τρία χρόνια μετά κατάφερε να οδηγήσει έξω από τη μνημονιακή επιτροπεία τη χώρα, κατάφερε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, να δημιουργήσει πολύ καλύτερους όρους στην αγορά εργασίας» σημείωσε.
Όπως τόνισε, από την έξοδο από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιεί πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες, στεγαστικό επίδομα για τα νέα ζευγάρια, και με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ανακοινώθηκαν περαιτέρω μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα ελάφρυνσης που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «πλέον το δίλημμα για τον πολίτη ενόψει των εκλογών είναι σαφές: Να συνεχιστεί μια προσπάθεια με σαφές στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που θα οδηγήσει σε ανασυγκρότηση το κοινωνικό κράτος, θα οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών εργασίας ή θα πάμε σε μια πολιτική λογική που θέτει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα συντριβής της εργασίας;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε και τη «φιλολογία της Ν.Δ.» περί «καμένης γης», λέγοντας ότι «αποτελεί ένα προκατασκευασμένο άλλοθι για τον κ. Μητσοτάκη, το οποίο τον βολεύει, γιατί του μειώνει την πίεση που υφίσταται από τις προεκλογικές εξαγγελίες που έχει κάνει». «Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει μια πάρα πολύ σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, μια ατζέντα οικονομικής και δημοσιονομικής λιτότητας, μια ατζέντα διάλυσης του κοινωνικού κράτους, η οποία πάρα πολλές φορές, στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία, έχει παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη θυμίζει πάρα πολύ τη Θάτσερ, η ατζέντα του θυμίζει τις πολιτικές Ρήγκαν, θυμίζει μια λογική η οποία θέτει εν αμφιβόλω και εν κινδύνω μια σειρά κοινωνικές δομές, μια σειρά βασικούς πυλώνες που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή» είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Πηγή: ΑΜΠΕ