Skip to main content

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ σκότωσε ανώτερο διοικητή του Ισλαμικού Τζιχάντ – Μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε έναν ανώτερο Παλαιστίνιο στρατιωτικό διοικητή στη Γάζα τη Δευτέρα σε αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες στοχεύουν επίσης υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποίησε η Χαμάς, ενώ ισλαμιστικές ομάδες απαντούν με μπαράζ ρουκετών.

Η βία συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα χωρίς κανένα σημάδι πρόθεσης τερματισμού των σκληρότερων εχθροπραξιών στην περιοχή εδώ και χρόνια, παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία και τις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ο θάνατος του Χασάμ Αμπού Χάρμπιντ, του ένοπλου διοικητή του Ισλαμικού Τζιχάντ για τη βόρεια Γάζα, είναι πιθανό να προακλέσει την έντονη απάντηση από την ομάδα που πολεμά παράλληλα με τη Χαμάς, το ισλαμικό κίνημα που κυβερνά τον παράκτιο θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε σε μια δήλωση ότι ο Χάρμπιντ ήταν «πίσω από αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων» και ένας Ισραηλινός στρατηγός είπε χωριστά ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα «για πάντα».

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε ένα αυτοκίνητο στην Πόλη της Γάζας τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιατρούς, μετά από μια νύχτα βαριών ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι οι μαχητές της Γάζας έριξαν περίπου 60 ρουκέτες προς τις ισραηλινές πόλεις τη νύχτα, από 120 και 200 ​​τις δύο προηγούμενες νύχτες.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε εναέρια επίθεση στην πόλη Τζαμπάλια, με τους γιατρούς και τους αξιωματούχους υγείας να υπολογίζουν τον αριθμό των θυμάτων από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες σε 201, συμπεριλαμβανομένων 58 παιδιών και 34 γυναικών. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, λένε οι ισραηλινές αρχές.

Μετά την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα στις πόλεις Μπερ Σεβά και Ασκελόν του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν, σύμφωνα με τον στρατό, 15 χιλιόμετρα (εννέα μίλια) υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποίησε η Χαμάς. Χτύπησε επίσης εννέα κατοικίες που ανήκαν σε υψηλόβαθμους διοικητές της Χαμάς, ανέφερε.

Με τους ήχους των βομβαρδισμών του Ισραήλ να συνεχίζεται όλο το πρωί, ορισμένοι κάτοικοι της Γάζας έσπευσαν στα αρτοποιεία και φαρμακεία για να εφοδιαστούν με ψωμί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

«Τα παιδιά μου δεν μπορούσαν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα ακόμα και μετά το κύμα εντατικών βομβαρδισμών», δήλωσε η Ουμ Ναέμ, 50 ετών, μητέρα πέντε παιδιών, καθώς αγοράζει ψωμί στην πόλη της Γάζας. «Αυτό που συμβαίνει σε εμάς είναι πάρα πολύ, αλλά η Ιερουσαλήμ αξίζει όλες τις θυσίες.»

Ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρώς μετά από έναν πύραυλο που χτύπησε σε ένα κτίριο στην παράκτια πόλη του Ισραήλ, Ασντότ, δήλωσε η αστυνομία.

Αφού ένας πύραυλος χτύπησε μια συναγωγή στην παράκτια πόλη του Ασκελόν, ένας κάτοικος, ο Οσέρ Μπουγκάμ, είπε στο Reuters: «Πρέπει να συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να υπάρξει μακροχρόνια εκεχειρία – μία που δεν είναι προσωρινή.»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters