Καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης και γρήγορης πρόσβασης στα εμβόλια κατά του Covid-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να στηρίξει την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να στηρίξει τις προτάσεις για τη δημιουργία στρατηγικών κέντρων παραγωγής στις αφρικανικές χώρες στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη την Παρασκευή, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Η κίνηση της ΕΕ έρχεται καθώς η κρίση του ιού του κορωνοϊού προσθέτει επείγοντα χαρακτήρα στις μακροχρόνιες προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης των αφρικανικών χωρών από τις εισαγωγές φαρμάκων για την καταπολέμηση των θανατηφόρων ασθενειών που πλήττουν την ήπειρο.
Το μπλοκ είναι επίσης πρόθυμο να προωθήσει πρωτοβουλίες για την αύξηση της διεθνούς παραγωγής εμβολίων, η οποία (η βελτίωση της διεθνούς παραγωγής) υποστηρίζει ότι αποτελεί καλύτερο τρόπο για τη βελτίωση της πρόσβασης των φτωχών χωρών στα εμβόλια κατά του Covid-19 από την άρση από της ευρεσιτεχνίας που πρότειναν οι ΗΠΑ αυτόν τον μήνα.
Η συνεισφορά της ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνει τόσο άμεση βοήθεια όσο και χρηματοδότηση από εθνικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Παράλληλα με τη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι Βρυξέλλες θέλουν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της ρυθμιστικής αρχής, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Αφρικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων, μιας ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα σε ολόκληρη την ήπειρο που σχεδιάστηκε το 2014 αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν επίσης πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συνομιλίες για τα σχέδια με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.
Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν στον στόχο της Αφρικανικής Ένωσης που τέθηκε τον Απρίλιο, και ο οποίος θέλει έως και το 60% των εμβολίων «ρουτίνας» της Αφρικής να παράγονται μέσα στην ήπειρο έως το 2040, από μόλις 1% εκατό που παράγεται τώρα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα χρονικά πλαίσια που εμπλέκονται στη δημιουργία παραγωγικής ικανότητας, οι αλλαγές θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών πανδημιών και αιώνιων απειλών όπως ο κίτρινος πυρετός.
Σχολιάζοντας στους Financial Times τα σχέδια της ΕΕ η συμπρόεδρος της Συμμαχίας Διανομής Εμβολίων στην Αφρική, Αγιοάντε Αλακίγια, δήλωσε ότι είναι «ευπρόσδεκτο» το γεγονός η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα της παρασκευής εμβολίων.
«Η πρόθεση της ΕΕ είναι πραγματική – δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητα γεωπολιτική. Φιλοξενούν την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία και σαφώς θέλουν να κάνουν μερικά μεγάλα πράγματα », είπε.
Η Αλακίγια δήλωσε επίσης ότι ήθελε να δει «καταλυτική υποστήριξη για την παραγωγή στην Αφρική, είτε πρόκειται για χρηματοδότηση είτε για τεχνική βοήθεια», καθώς και υποστήριξη από την ΕΕ για την παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η συμμαχία είχε στο μυαλό της τρεις τοποθεσίες για μελλοντικά κατασκευαστικά κέντρα, πρόσθεσε – το Ινστιτούτο Παστέρ στη Σενεγάλη, τη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΤΕπ και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, υποστηρίζουν ήδη την επέκταση του Ινστιτούτου Παστέρ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν επίσης προοπτικές για την ενίσχυση της παραγωγής σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.
Σε χρόνια πριν από την πανδημία, η Αφρική χρησιμοποιεί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων για εκστρατείες κατά ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα. Πολλές από τις δόσεις των εμβολίων στην Αφρική προέρχονται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, αλλά ένα πρόσφατο «πάγωμα» στις εξαγωγές των εμβολίων κατά του Covid-19 από την Ινδία καθώς η ασθένεια αυξάνεται εκεί υπογράμμισε τον κίνδυνο της εξάρτησης από έναν μόνο ξένο προμηθευτή.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής και η ΑΕ συγκάλεσαν ένα εικονικό συνέδριο τον Απρίλιο για να παρακολουθήσουν γρήγορα την ανάπτυξη της ικανότητας παρασκευής εμβολίων στην ήπειρο. Ο Πρόεδρος Macky Sall της Σενεγάλης έγραψε στο Twitter μετά από συναντήσεις στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της ΕΕ τον περασμένο μήνα ότι η παραγωγή εμβολίων Covid-19 «σύντομα θα είναι πραγματικότητα» στη χώρα του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times