Να προσέλθουν στις κάλπες καλούνται την Κυριακή, στην Τουρκία 59.391.328 ψηφοφόροι. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 3.049.065 εκλογείς του εξωτερικού, από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1.486.408, σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας, σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν κι έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα, όπου θα παραμείνουν έως ότου ξεκινήσει η καταμέτρηση.
Από το απόγευμα του Σαββάτου ισχύουν οι απαγορεύσεις προπαγάνδας, που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων είναι ήδη απαγορευμένη το τελευταίο δεκαήμερο πριν από την εκλογική διαδικασία.
Αύριο οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Με τη σύλληψη του Ökkeş Tetik, ανδράδελφου(μπατζανάκη) του Αντίλ Οκσούζ, «ιμάμη Αεροπορίας» της οργάνωσης του Γκιουλέν, που λέγεται ότι διαφεύγει στη Γερμανία, ξύπνησε την παραμονή των εκλογών η Τουρκία, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της ασφάλειας κατά της οργάνωσης του Γκιουλέν σε 31 πόλεις.
Στόχος της επιχείρησης που διεξάγεται με κέντρο το Ικόνιο είναι η σύλληψη 124 κατηγορουμένων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.
Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε επτά ομιλίες κι έδωσε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό, όπως είπε, δείχνει τη δύναμη της δημοκρατίας.
Μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, οι δημοσκόποι κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό, ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν «Καλό κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη, όμως, με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5%, ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.
Αύριο φαίνεται ότι θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στη Βουλή. Κατι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιός θα έχει στη Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;