Από την έντυπη έκδοση
Από το έδαφος της Μακεδονίας καταδίκασε χθες τη συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «εκχώρησε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα» στη γειτονική χώρα και διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Άσκηση πολιτικής «εσωτερικής κατανάλωσης» καταλογίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μητσοτάκη. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης του Κιλκίς ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, επισημαίνοντας ότι «μετά τα προκλητικά πανηγύρια των Πρεσπών, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι η κακή συμφωνία την οποία υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ έχει ήδη αρχίσει και παράγει αποτελέσματα».
«Ο κ. Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία εκχώρησαν στη γειτονική χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει: τη “μακεδονική εθνότητα” και τη “μακεδονική γλώσσα”» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία. «Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, εδώ από το Κιλκίς, ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος τη φέρουν στη Βουλή των Ελλήνων» σημείωσε.
Είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνου από τον κ. Μητσοτάκη στο Ηρώο του Κιλκίς και επίσκεψη στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου ο διοικητής της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, ταξίαρχος Πάρις Καπραβέλος τον ξενάγησε στην Έκθεση Ενθυμημάτων των Βαλκανικών Πολέμων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρακολούθησε την παρέλαση για την απελευθέρωση του Κιλκίς και στη συνέχεια περπάτησε στην πλατεία, συνομίλησε με πολίτες και κάθισε σε καφέ, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Πολίτες του ζήτησαν να είναι προσεκτικός στο Μακεδονικό. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Την παρέλαση παρακολούθησαν και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Γιώργος Γεωργαντάς και Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «εάν πράγματι πιστεύει αυτά που λέει, να δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει -αν ο ίδιος γίνει ποτέ πρωθυπουργός- τη συμφωνία που θα ψηφιστεί στη Βουλή». «Όλα τα υπόλοιπα είναι τζάμπα μαγκιές για εσωτερική κατανάλωση από έναν πολιτικό απατεώνα» πρόσθεσε σε πολύ οξύ ύφος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Μητσοτάκη απάντησε σε εξίσου έντονο ύφος η Ν.Δ. «Δύο είναι οι πολιτικοί απατεώνες και τους γνωρίζουν όλοι οι πολίτες: ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος» ανέφερε η Πειραιώς και κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές. «Και οι δυο τρέμουν πια με την οργή που έχουν προκαλέσει στους πολίτες, γι’ αυτό και καθυστερούν όσο μπορούν τις εκλογές. Αν τολμούν ας τις κάνουν εδώ και τώρα, για να αποφασίσει ο λαός ποιος θα διαχειριστεί όλα τα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους» ανέφερε η Ν.Δ.
Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα FAZ, που είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στην Ε.Ε. ότι θα στηρίξει ως κυβέρνηση τη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, επανήλθε στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι διέψευσε «κάτι που δεν έχει υποστηριχθεί ποτέ», καθώς είναι αναμφισβήτητο ότι θα αρνηθεί να στηρίξει τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σημείωσε δε ότι το ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθεί ενδεχόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εάν η συμφωνία με την πΓΔΜ έχει επικυρωθεί πριν τις εκλογές. Ο συντάκτης της εφημερίδας χαρακτήρισε επίσης «δύσκολη» τη θέση του κ. Μητσοτάκη, «δεδομένου ότι υποστηρίζει μια σύγχρονη, ανοικτή, οικονομικά αποδοτική Ελλάδα, αλλά εξαιτίας αυτού δεν ελέγχει τη δεξιά, εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του».
«Τεράστιο το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας»
Το μήνυμα ότι είτε ζητηθεί να ψηφισθεί η συμφωνία με την πΓΔΜ με 151, είτε με 180 βουλευτές, η Ν.Δ. θα την καταψηφίσει απηύθυνε προς τον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του «Export Summit VΙ» του ΣΕΒΕ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι είναι μια κακή συμφωνία και εθνικά αλλά και όσον αφορά τις συνέπειές της για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και για τις ελληνικές μακεδονικές επιχειρήσεις.
«Είναι δεκάδες οι εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Τι θα γίνει με αυτές; Ποιες “μικτές” επιτροπές θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και ποια δικαστήρια θα λύνουν τυχόν διαφορές; Και, στο μεταξύ, τι θα συμβαίνει στην αγορά, στον ανταγωνισμό, που δεν περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις, στην ίδια τη φήμη των προϊόντων; Και πόσο αδυνατίζει το νομικό μας οπλοστάσιο όταν προσφεύγουμε στα δικαστήρια για να προστατεύσουμε το brand Μακεδονία. Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι τεράστιο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έσπευσε να ανοίξει με λάθος τρόπο ένα σύνθετο ζήτημα 25 ετών, την ίδια ώρα που δίνει άδειες σε τρομοκράτες κατά συρροή δολοφόνους και εκφράζει τη συμπάθειά της για τους κάθε λογής Ρουβίκωνες» τόνισε χαρακτηριστικά.