Skip to main content

Πραξικόπημα στην Υεμένη τα γεγονότα της Τρίτης, λένε οι χώρες του Κόλπου

Ως πραξικόπημα αντιμετωπίζουν την κατάλαηψη του προεδρικού μεγάρου από τους φιλοϊρανούς σιίτες αντάρτες Χούδι στην Υεμένη οι αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά από συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της περιοχής, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν και Κατάρ.

Οι σιίτες αντάρτες κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο μετά από σύντομη σύγκρουση με την προεδρική φρουρά της κατά κύριο λόγο σουνιτικής χώρας την Τρίτη, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και κοντά στην κατοικία του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί.

Οι ίδιοι οι ιρανόφιλοι αντάρτες, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, αλλά και από το συριακό καθεστώς Άσαντ, υποστηρίζουν ότι δεν κατέλαβαν αλλά απλώς προστατεύουν το προεδρικό μέγαρο, ενώ σημειώνουν ότι προσπαθούν να επιβάλουν την ειρηνευτική συμφωνία την οποία έχει υπογράψει και ο πρόεδρος της χώρας.

Οι αντάρτες, οι οποίοι ζητούν διεύρυνση των δικαιωμάτων της σιιτικής μειονότητας, έχουν καταλάβει στρατιωτικά την πρωτεύουσα Σαναά από τον Σεπτέμβριο.

Η χώρα συγκλονίζεται όχι μόνον από τη δράση των σιιτών ενόπλων, αλλά και από τα χτυπήματα της τζιχαντιστικής σουνιτικής «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» (η οποία ανέλαβε την ευθύνη και για το χτύπημα στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι), καθώς και από αποσχιστικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στον νότο της χώρας, το οποίο ζητεί την ανασύσταση του κράτους της Νότιας Υεμένης.