Skip to main content

FT: «Θετικό βήμα για την Ευρώπη η λύση της “Μακεδονίας”»

Στην επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αφιερωμένο το κύριο άρθρο των σημερινών «Financial Times», με τίτλο «Η λύση της Μακεδονίας είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη». Με αφορμή τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, η βρετανική εφημερίδα επιχειρεί μία εκτίμηση της συμφωνίας εστιάζοντας κυρίως στα οφέλη για την ΠΓΔΜ, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ξεκινώντας με μία σύντομη ιστορική αναδρομή από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991,  οι «Financial Times» αναφέρονται στις υποψίες πολλών Ελλήνων ότι «ένα νέο έθνος με το όνομα Μακεδονία είχε εδαφικές φιλοδοξίες για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με την ίδια ονομασία».  

«Οι Έλληνες πολιτικοί αναχαίτιζαν επί χρόνια τις φιλοδοξίες των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., επειδή αρνούνταν να παραιτηθούν από το όνομα, αφήνοντας τους δύο εκατομμύρια πολίτες της “Μακεδονίας” με ελάχιστες προοπτικές οικονομικής βελτίωσης και καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στην πίεση που άσκησε επί μία δεκαετία ο πρώην εθνικιστής ηγέτης της χώρας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, «κατασκευάζοντας μία ψεύτικη μακεδονική κληρονομιά για το έθνος του».

Η απομάκρυνση του Γκρούεσφκι και η εκλογή του κεντροαριστερού του αντιπάλου Ζόραν Ζάεφ «άνοιξε τον δρόμο για συμβιβασμό», μία ευκαιρία την οποία άδραξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τους «FT».

«Η διαμάχη για το όνομα θα αντιμετωπιζόταν σαν εκκεντρικός αναχρονισμός αν δεν αιωρούνταν πάνω από ένα μέρος της Ευρώπης που είναι ακόμα πυριτιδαποθήκη εθνοτικών εντάσεων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών», σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου αναλύοντας ευθύς αμέσως αφενός την προσπάθεια της Ρωσίας να αποκαταστήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, καθώς και τις προσπάθειες ΗΠΑ και Ευρώπης να σταθεροποιήσουν την περιοχή προς τα δυτικά.

Αφότου ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να περάσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, σειρά έχει τώρα η Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τον αριθμό που χρειάζεται, αν και οι «FT» προεξοφλούν ότι αυτό θα του στοιχίσει στις εκλογές. «Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να εξασφάλισαν ευρεία πλειοψηφία στον λαό και την πολιτική ελίτ για τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία θα χρειαστεί να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως η σωστή επιλογή για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ευρώπη», καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.

naftemporiki.gr