Skip to main content

Γερμανία: Παιχνίδια εξουσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα

Μετά το ολέθριο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα βρίσκετα σε κατάσταση πανικού και προσπαθεί να ορθοποδήσει. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τελεί υπό προθεσμία και η διάδοχός της στην προεδρία του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ υπό αμφισβήτηση. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Πράσινους ακόμη και στην πρώτη θέση, πριν και από τους Χριστιανοδημοκράτες. Το γερμανικό οικολογικό κόμμα γεύεται με ικανοποίηση την ανέλπιστη, ακόμη και για τα υπεραισιόδοξα στελέχη του, τύχη και δείχνει να απολαμβάνει την «πτήση» στην εύνοια ψηφοφόρων του και μη.

Στόχος κριτικής και αμφισβήτησης η ΑΚΚ

Και οι πάλαι ποτέ κραταιοί Χριστιανοδημοκράτες; ΄Εχουν περιπέσει σε κατάσταση εσωστρέφειας και προσπαθούν να απεμπλακούν από αισθήματα κατήφειας και ηττοπάθειας. Για καλή τους τύχη οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν πέσει περισσότερο στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το «σοκ και δέος» που προκάλεσε το χειρότερο από ιδρύσεως του κόμματος ποσοστό στις ευρωεκλογές, το οποίο οδήγησε την πρόεδρό του Αντρέα Νάλες στην οριστική αποχώρηση από την πολιτική. Το χάος ωστόσο στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων από το CDU είναι ολοφάνερο. 

Το πρόβλημα της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (ΑΚΚ), που έχει αναλάβει τα ηνία του κόμματος περίπου ένα χρόνο, συνίσταται στο ότι δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της ανάμεσα στη συντηρητική πτέρυγα, την οποία φαίνεται ενίοτε να θωπεύει και την φιλελεύθερη με αποτέλεσμα να γίνεται στόχος κριτικής αλλά πολύ περισσότερο αμφισβήτησης, για το κατά πόσο είναι σε θέση να αναδειχθεί σε υποψήφια καγκελάριος.

Ο Άρμιν Λάσετ, ισχυρός άνδρας των Χριστιανοδημοκρατών από τη Ρηνανία και πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας -Βεστφαλίας, προειδοποίησε την ΑΚΚ να μην εγκαταλείψει την κεντρώα πολιτική της Μέρκελ. «Η συνταγή επιτυχίας της CDU υπό την καγκελάριο Μέρκελ ήταν η επίλυση προβλημάτων με ρεαλιστικό τρόπο και η επικοινωνία με πολίτες εκτός του στενού κομματικού ακροατηρίου. Σε αυτήν την γραμμή πρέπει να συνεχίσουμε», τόνισε ο Λάσετ σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Die Welt. O Λάσετ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλει ο ίδιος υποψηφιότητα για την καγκελαρία, λέγοντας ότι «η ΑΚΚ αποφάσισε το θέμα τα συζητηθεί τέλος του 2020 σε κομματικό συνέδριο. Τέλος του 2020 δεν είναι ούτε σήμερα, ούτε τώρα».

«Μεγάλος συνασπισμός μέχρι το 2021»

Ένα ακόμη πλήγμα για την ΑΚΚ ήταν οι δηλώσεις του χριστιανοδημοκράτη Αλεξάντερ Μιτς, ομοσπονδιακού προέδρου της συντηρητικής Ένωσης Αξιών. Μιλώντας στη Welt πρότεινε η επιλογή του/ της υποψηφίου καγκελαρίου να γίνει με εκλογές από τα μέλη της Χριστιανικής Ένωσης CDU/ CSU. «Ο μεγάλος συνασπισμός έχει αποτύχει, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πολιτικής προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εσωτερικής ασφάλειας, λιγότερους φόρους και κοινωνικές εισφορές καθώς και μια οικολογική ελεύθερη οικονομία» τόνισε ο Μιτς. Η απογοήτευση στο πρόσωπο της ΑΚΚ είναι δύσκολο να κρυφτεί. Κυρίως οι κεντρώες δυνάμεις θέλουν την πρόεδρο του κόμματος να βαδίζει στα χνάρια της Μέρκελ. Αντ΄ αυτού παρατηρούν τις προσπάθειες της ΑΚΚ να θωπεύει τα αυτιά των συντηρητικών, όπως με τις δηλώσεις της για το πολυσυζητημένο βίντεο στο youtube του Ρέτζο, ένα βίντεο άκρως επικριτικό για τη CDU.  

Ρόλο υποστηρικτή της ΑΚΚ ανέλαβε ο Ραλφ Μπρινκχάους, επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανικών κομμάτων, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa ότι η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα είναι η επόμενη υποψήφια του κόμματος για την καγκελαρία. Στην ερώτηση εάν ο μεγάλος συνασπισμός θα υπάρχει τα ερχόμενα Χριστούγεννα απάντησε: «Αυτό είναι το σχέδιο, η βουλή εξελέγη μέχρι το 2021, το ίδιο η καγκελάριος με την κυβέρνηση. Η δική μας αξίωση είναι να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός μέχρι το 2021».