Skip to main content

Ντιμπέιτ για τους δύο υποψήφιους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης

Τα ξίφη τους μπροστά από τις κάμερες θα διασταυρώσουν ο έκπτωτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και ο αντίπαλός του από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η τηλεμαχία, η πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση αυτού του είδους στην Τουρκία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, ανακοίνωσαν σήμερα κομματικά στελέχη.

Ο Ιμάμογλου πέτυχε οριακή νίκη επί του Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Αφότου ωστόσο το AKP άσκησε προσφυγή, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας ακύρωσε τη διαδικασία λόγω παρατυπιών και όρισε να στηθούν εκ νέου οι κάλπες στις 23 Ιουνίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από δύο ημέρες συζητήσεων, ο αντιπρόεδρος του AKP Μαχίρ Ουνάλ και ο αντιπρόεδρος του CHP Ενγκίν Αλτάι δήλωσαν ότι οι δύο υποψήφιοι θα έχουν μια τηλεμαχία στις 16 Ιουνίου στις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) που θα μεταδοθεί απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η τηλεμαχία, την οποία είχε προτείνει ο Ιμάμογλου πριν από την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, θα είναι η πρώτη αυτού του είδους στην Τουρκία σε οποιοδήποτε πολιτικό επίπεδο από τις αρχές του 2000, όταν ανέλαβε την εξουσία το κόμμα AKP του Ερντογάν.

Τα δύο κόμματα κατέληξαν στους βασικούς κανόνες με βάση την «αρχή της αντικειμενικότητας» και περιλαμβάνουν «ίσο χρόνο απαντήσεων και ερωτήσεων» κατά τη διαδικασία, δήλωσε ο Αλτάι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters