Skip to main content

Ρωσία: Τρεις μεγάλες εφημερίδες στο πλευρό του συλληφθέντα δημοσιογράφου

«Είμαι/είμαστε Ιβάν Γκολουνόφ». Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφορούν σήμερα τρεις μεγάλες ρωσικές εφημερίδες σε ένδειξη στήριξης προς τον Ρώσο δημοσιογράφο, ο οποίος διεξήγε έρευνα για διαφθορά στον δήμο της Μόσχας και συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Οι εφημερίδες «Kommersant», «RBK» και «Vedomosti», από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, δημοσίευσαν κοινό κύριο άρθρο, στο οποίο ζητούν διαφανή έρευνα για τις κατηγορίες εις βάρος του 36χρονου Γκολούνοφ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.  

Σύμφωνα με την αστυνομία, επιχείρησε να πωλήσει «σημαντική ποσότητα» κοκαΐνης και μεφεδρόνης, ενός συνθετικού ναρκωτικού.

Ο δημοσιογράφος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως συνδέονται με τις έρευνές του, ιδιαίτερα με την έρευνα σχετικά με τον μαφιόζικο καταμερισμό της «μπίζνας των κοιμητηρίων» στη Μόσχα.

Πολλοί συνάδελφοί του, περιλαμβανομένων και κρατικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και καλλιτέχνες και πολιτικοί αξιωματούχοι ζητούν την απελευθέρωσή του.

Για πολλούς δημοσιογράφους και μκο που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, η σύλληψη του Γκολουνόφ, ο οποίος κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών, αποτελεί έναν νέο σταθμό στις πιέσεις που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία. Αυτοί που τον γνωρίζουν λένε πως δεν ήταν γνωστός για χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με ειδικό του υπουργείου Υγείας, δεν βρέθηκαν ίχνη ναρκωτικών από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον Γκολουνόφ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian