Skip to main content

Ποτάμι: Το τουρκικό ΥΠΕΞ στρεβλώνει τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και την πραγματικότητα

Για γνωστή τακτική του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία αλλά και την πραγματικότητα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Το κόμμα καλεί το τουρκικό υπουργείο να ανατρέξει ξανά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης κι να αναγνώσει με προσοχή το άρθρο της που αναφέρεται στην προστασία των μειονοτήτων όπου γίνεται ρητή αναφορά σε Μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη και όχι σε τουρκική.

Ο Ποτάμι κάνει ακόμη λόγο για αναμολόγητους μεν αλλά διάφανους σκοπούς της τουρκικής πλευράς «με την προσπάθειά της να έχει λόγο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, που δεν καλύπτει η Συνθήκη της Λωζάνης, εμφανιζόμενη ως προστάτης των εκτός Θράκης εγκατεστημένων Μουσουλμάνων».

Τονίζει ότι «οι θρησκευτικές ελευθερίες των Μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην Ελληνική Ορθόδοξη Μειονότητα την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της». «Μάρτυρας, ο συρρικνωμένος αριθμός των 2500 Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που χρησίμευσαν πάντα στην Τουρκία ως θερμόμετρο των σχέσεών της με την Ελλάδα» καταλήγει.