Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κινούμενοι σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τις ομιλίες συνολικά 193 βουλευτών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Αλ. Τσίπρας: Συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτές οι ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, με θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». «Έχετε ακέραια την ευθύνη κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, ανοίγετε την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε πως «δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προϋπόθεση». Τόνισε πως «δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει “Μακεδονικό” έθνος ή εθνότητα και σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναγνωρίζεται “Μακεδονικό” έθνος». Για τη γλώσσα, είπε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, η “Μακεδονική” γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».
Εκτοξεύοντας εκ νέου βέλη στη Ν.Δ., τόνισε πως «το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι είναι καλή. Άλλοι γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία κι άλλοι γιατί θέλατε, όχι όμως από αυτήν την κυβέρνηση». «Έχω την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης. Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτή την φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μου. Αυτόν τον μίζερο ορισμό του πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων. Οι μεγαλοστομίες οδήγησαν τον τόπο σε εθνικές τραγωδίες», είπε επίσης και κατέληξε: «Πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια δύναμης συνεργασίας και σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης».
Κυρ. Μητσοτάκης: «Όχι» στην πρόταση δυσπιστίας, είναι «ναι» στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ
Είχε προηγηθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». «Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας, είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ», τόνισε και, απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, επεσήμανε: «Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή».
Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ρεσιτάλ υποκρισίας στον Π. Καμμένο χαρακτηρίζοντάς τον καιροσκόπο. «Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει ξεχωριστή θέση για τον κ. Καμμένο», συνέχισε ενώ επεσήμανε πως «σήμερα υποθηκεύετε όλοι σας το μέλλον της χώρας». «Αποτελεί χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας σταματήσουμε, ώστε να βάλουν οι εκλογές τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα από αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε εξάλλου πως, «και επειδή διαβάζω για νόμπελ ειρήνης, σας αξίζει νόμπελ πολιτικής απάτης». «Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή για τα πάντα», υπογράμμισε. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν στο μέλλον. «Όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας, όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως “Μακεδόνες”, αλλά να αναγνωρίζονται ως “Μακεδόνες” από όλους. Και από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ανέφερε εξάλλου πως το erga omnes σε ό,τι αφορά την ονομασία δεν διασφαλίζεται. «Με τη συμφωνία που υπογράφετε ακόμα κι αν Μακεδόνες κατοικούν σε δύο κράτη, το έθνος τους θα είναι ένα. ‘Εχετε καταλάβει τι κάνετε κ.Τσίπρα;», διερωτήθηκε και έκανε λόγο για ενίσχυση του αλυτρωτισμού. «Δεν θα επιτρέψω την εθνική υποχώρηση. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αμφιβάλλω για εσάς κ. Τσίπρα», σημείωσε.
naftemporiki.gr