Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Δεν με ενδιαφέρει να είναι η Ελλάδα ο νούμερο ένα προορισμός, αλλά ασφαλής

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σε ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα με το άνοιγμα του τουρισμού αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. «Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια» επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιότυπο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καθολικό lockdown, καθώς θα ήταν αρνητικές οι οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και γιατί σήμερα είχαμε μόνο 4 κρούσματα κι ανοίξαμε την οικονομία μας τον προηγούμενο μήνα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Υπάρχουν λίγα πράγματα που δεν θα επιτρέψουμε για φέτος το καλοκαίρι αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστά» τόνισε.

Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια αν χρειαστεί, συμπλήρωσε, και ανέφερε ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις που έγιναν στη βόρεια Ελλάδα όπου υπήρξαν κάποια κρούσματα.

Δίνοντας μια εικόνα των προτεραιοτήτων στο μέτωπο του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε «δεν με ενδιαφέρει να είναι η Ελλάδα ο νούμερο ένα προορισμός, με ενδιαφέρει να είναι ασφαλής προορισμός». Για να επισημάνει πως στόχος είναι να μπορέσει να ξεπεράσει ο τουριστικός κλάδος αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και να παραμείνει ζωντανός, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Πάνω στη φετινή βάση θα χτίσουμε το 2021 και το 2022, τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι open for business» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στη σκληρή δουλειά που έχει γίνει, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καλή πορεία που είχε η χώρα στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ακόμα κι αν υπάρξουν κρούσματα του ιού σε τοπικό επίπεδο, «να είστε σίγουροι ότι έχουμε την απαιτούμενη ιατρική υποδομή για να το αντιμετωπίσουμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχουμε νέα κρούσματα, αλλά έχουμε πολλά πράγματα που μας ευνοούν, όπως ο καιρός – καθώς δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καλή πορεία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στα επόμενα βήματα ανοίγματος της χώρας. Μάλιστα, έδωσε και μια εικόνα των μέχρι τώρα δεδομένων, τονίζοντας πως σε 4.000 τεστ στις πύλες εισόδου μόνο δύο ήταν θετικοί και μάλιστα ήταν ασυμπτωματικοί.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης. Ένα νέο κεφάλαιο που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες με βασικό μέλημα την ασφάλεια όλων» είπε και προέτρεψε: «Ελάτε στην Ελλάδα. Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως δεν υπάρχει τρόπος να κινηθούμε χωρίς να υπάρξει κάποιος κίνδυνος, αλλά έχουμε εργαστεί σκληρά για να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια. Παράλληλα, ανέφερε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που εξαρτάται από όλους, προσθέτοντας πως θα συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό. Για να σημειώσει, επίσης, πως θα είμαστε αυστηροί με κανόνες που έχουμε επιβάλλει όσον αφορά στη φιλοξενία και να επισημάνει πως θα συνεχίσουμε να ακούμε την άποψη των ειδικών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε το τουριστικό της μοντέλο και η βιωσιμότητα να μπει στο επίκεντρο. «Για μας η βιωσιμότητα με την ευρύτερη δυνατή έννοια είναι μονόδρομος και προτιθέμεθα να καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν είχε αμφιβολίες μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να λάβει για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι οι αποφάσεις μας ήταν σωστές και σας διαβεβαιώ πως όταν ακούσαμε τις πρώτες προτάσεις των ειδικών, δεν ήταν βέβαιο ότι θα προχωρούσαμε σε καθολικό lockdown. Σήμερα είναι σαφές ότι οι χώρες που κινήθηκαν εγκαίρως πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που δίστασαν. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη αλλά επικοινωνήσαμε τα μέτρα με αποτελεσματικό τρόπο στην κοινή γνώμη. Οι Έλληνες συμφώνησαν με αυτό που εμείς προτείναμε ως σωστή πορεία, εξ ου και η επιτυχία» είπε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο πισωγύρισμα μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων, σημείωσε πως «δεν νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος. Κι αν υπάρξει τοπικά κίνδυνος, υπάρχει η υγειονομική υποδομή για να τον αντιμετωπίσουμε».

«Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Η πρόκληση είναι να περάσουμε από την επιτυχημένη εσωτερική διαχείριση σε ένα επιτυχημένο άνοιγμα. Με ενδιαφέρει επίσης να φροντίσουμε ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επιτυχημένη. Για τώρα θέλουμε ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού» είπε σε άλλες απαντήσεις του ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τους κινέζους τουρίστες και την επέκταση της σεζόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλουμε να επεκτείνουμε τον τουρισμό μας κι ο τρόπος είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει πάρα πολλά εκτός από τον θερινό τουρισμό. Οι Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουυν όλον τον χρόνο κι έχουν λόγο να έλθουν στην Ελλάδα και σε άλλη εποχή. Γενικότερα όμως, και μόνο η πολιτιστική μας κληρονομιά αξίζει να φέρει τουρίστες στην Ελλάδα όλον τον χρόνο» τόνισε.

Για το κατά πόσο μπορεί να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι και μετά τη Δευτέρα θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν εξαρτάται από μένα, αλλά από όλους μας. Εστιάζουμε στην υποδομή των νοσοκομείων και θα είμαστε αυστηροί στους κανόνες που έχουμε επιβάλλει. Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, να ακούμε τους ειδικούς. Κι έχουμε αποδείξει ότι το κράτος μπορεί να δουλεύει σε υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα μετά από καιρό μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται το κράτος. Δεν έχω τη μαγική μπάλα, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» είπε ο κ. Μητσοτάκης.