Skip to main content

Ελιγμοί μετά την αξιολόγηση για μεταστροφή του κλίματος

Από την έντυπη έκδοση 

Aλλαγή πολιτικής ατζέντας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιδιώκει η ηγεσία της κυβέρνησης, η οποία προσβλέπει και σε μεταστροφή του πολιτικού κλίματος, που είναι εξαιρετικά δυσμενές για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απόρροια των σκληρών μέτρων που υιοθέτησε η κυβερνητική πλειοψηφία κατ’ επιταγή του τρίτου μνημονίου, και εν όψει της συζήτησης των εργασιακών στις αρχές του φθινοπώρου.

Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να αναδείξει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παρεμβάσεις, με κεντρικό άξονα την «ανάπτυξη» και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», καθώς και τη θεσμική ανασυγκρότηση.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι την 24η Ιουλίου -Ημέρα της Δημοκρατίας- ο κ. Τσίπρας «θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η πρόταση θα είναι έτοιμη στις 20 Ιουλίου, με διάλογο διακομματικό και μέσα από την κοινωνία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι «ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του μπόνους από τις 50 στις 20 ή 30 έδρες.

«Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και παρατήρησε πως οι κυβερνητικές προτάσεις «θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής, ο πρωθυπουργός δέχθηκε αυτή η διαδικασία «να ξεκινήσει μέσα στην κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί, να συμμετάσχει, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας».

Κριτική κομμάτων για τα εργασιακά

Το ΚΚΕ, αξιολογώντας τις κυβερνητικές κινήσεις, σημείωσε πως «οι περαιτέρω αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα αποτελούν απαίτηση του κεφαλαίου, κατεύθυνση της Ε.Ε., που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, όπως στη Γαλλία, και δέσμευση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο… Συνεπώς, οι όψιμες ευαισθησίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που διαμόρφωσαν την εργασιακή ζούγκλα και οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνει το έγκλημα, δεν είναι παρά “αέρας κοπανιστός”».

Το Ποτάμι έκανε λόγο για «μπαγιάτικη ρητορική» και επέκρινε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος «διαψεύδει δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της επόμενης αξιολόγησης η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

Επισήμανε ακόμη το Ποτάμι, πως «οι πολίτες έχουν κουραστεί από την μπαγιάτικη ρητορική της περήφανης διαπραγμάτευσης και των υποτιθέμενων “κόκκινων” γραμμών και πληρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι νέους φόρους μετά από κάθε “σκληρή” διαπραγμάτευση». Ζήτησε δε να καταστρωθεί ένα «πατριωτικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας», διαφορετικά «η κούρσα προς τον πάτο θα συνεχίζεται και η πλήρης απορρύθμιση στα εργασιακά θα έρθει για μια ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο και τη δικαιολογία πως πρέπει να πάρουμε την υπο-δόση της υπο-δόσης μιας καθυστερημένης δόσης…».