Skip to main content

Υεμένη: Σε απελευθέρωση παιδιών συμφώνησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Στην απελευθέρωση όλων των παιδιών – κρατουμένων συμφώνησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές που πολεμούν επί έναν χρόνο στην Υεμένη, όπως ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο οποίος συντονίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στο Κουβέιτ.

«Υπήρξε συμφωνία για την άνευ όρων απελευθέρωση των παιδιών και καθορίστηκαν οι μηχανισμοί απελευθέρωσης των κρατουμένων τις επόμενες μέρες», σημείωσε ο Ουλντ Σέιχ Άχμεντ στην ανάρτηση του. 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε αυτόν το μήνα πως και οι δύο πλευρές παρατάσσουν παιδιά – στρατιώτες και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) ανέφερε πως 900 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 1.300 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2015.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mosnad ανέφερε την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων από την έναρξη των συγκρούσεων, καθώς οι Χούδι απελευθέρωσαν 16 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 19 ανταρτών.

Από την επέμβαση της συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015, με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και την ανάσχεση της προέλασης των σιιτών ανταρτών Χούδι, στην νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους 6.300 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 30.000, ενώ 2,5 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν εκτοπιστεί και το 80% του πληθυσμού έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.