Skip to main content

Είκοσι Δρούζους μειονοτικούς σκότωσε το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Τουλάχιστον 20 μέλη της μειονότητας των Δρούζων της Συρίας σκοτώθηκαν σε χωριό της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα, στη διάρκεια πρωτοφανών βιαιοτήτων εναντίον αυτής της κοινότητας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη στο χωριό Καλμπ Λάουζα εντός της επαρχίας, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχει συμμαχία οργανώσεων που πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, μεταξύ τους και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο όμως συγκρούεται και με τις υπόλοιπες ανταρτικές οργανώσεις και ελέγχει μόνο του συγκεκριμένα εδάφη.

Η ένταση ξέσπασε όταν Τυνήσιος διοικητής της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «επιχείρησε να κατασχέσει το σπίτι ενός Δρούζου του χωριού, ο οποίος σύμφωνα με τον Τυνήσιο ήταν οπαδός του καθεστώτος της Δαμασκού», εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

«Η οικογένεια διαμαρτυρήθηκε και προσπάθησε να τον εμποδίσει. Υπήρξε συμπλοκή και σημειώθηκαν πυρά. Ο Τυνήσιος διοικητής κάλεσε τους άνδρες του και κατηγόρησε τους Δρούζους κατοίκους του χωριού για βλασφημία, πριν ανοίξουν πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους, ανάμεσα τους ηλικιωμένους και τουλάχιστον ένα παιδί». Κάτοικοι του χωριού απάντησαν στα πυρά, σκοτώνοντας τρία μέλη της οργάνωσης Αλ Νούσρα, σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Το επίσημο συριακό ειδήσεων SANA κατηγόρησε το Μέτωπο και την ισλαμική οργάνωση ανταρτών Αχραρ Αλ Σαμ ότι διέπραξαν «ειδεχθή σφαγή σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους στο χωριό Καλμπ Λάουζα» και διευκρίνισε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, τρεις ιερωμένοι και δύο γυναίκες.

Η κοινότητα των Δρούζων αντιπροσωπεύει το 3% του συριακού πληθυσμού και είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη νότια επαρχία Σουέιντα.

Η πίστη των Δρούζων είναι μονοθεϊστική και ενσωματώνει στοιχεία από πάμπολλες θρησκείες και ρεύματα (χριστιανισμό, ιουδαϊσμό, ινδουϊσμό, βουδισμό, σιιτικό Ισλάμ, νεοπλατωνισμό).

Η κοινότητα είναι διχασμένη, καθώς ορισμένα μέλη της πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος, ενώ άλλα έχουν εκφράσει τη συμπάθειά τους για την αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, χώρας όπου διαμένει μεγάλη κοινότητα Δρούζων, εξέφρασε την ανησυχία του στις ΗΠΑ για την τύχη της μειονότητας των Δρούζων στη Συρία, λέγοντας ότι περίπου 500.000 Δρούζοι τελούν υπό την απειλή των ισλαμιστών μαχητών σε περιοχή κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, στη νότια Συρία.

Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, είχε έλθει σε επαφή με παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης και «περιφερειακές δυνάμεις που ασκούν επιρροή», οι οποίες συνέβαλαν σε μια «κοινή προσπάθεια» για την εγγύηση της ασφάλειας χωριών στο βορειοδυτικό Λίβανο που «υποστήριξαν την εξέγερση», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Al-Anbaa, επίσημης εφημερίδας του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Τζουμπλάτ. «Το πρόβλημα έχει περιοριστεί», ανέφερε.