«Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε» τονίζει όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι παρότι σέβεται τις ανησυχίες των συμπατριωτών μας στη Βόρεια Ελλάδα το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται από τη μη λύση.
Ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει:
«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
«Έντιμος και πατριώτης ο Καμμένος»
Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως «ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».
Αναφέρει ακόμη πως ο Πάνος Καμμένος «δεν θα γίνει Σαμαράς», κατηγορώντας τον τελευταίο ότι «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος όπως όριζε το εθνικό συμφέρον».
«Αναξιόπιστος ο Μητσοτάκης»
Αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. (…) Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (…) Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».
«Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας»
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός απαντά πως «η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας». «Στο πλαίσιο αυτό, μας απασχολούν δύο πράγματα: Η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και η οργάνωση της μετά τα Μνημόνια εποχής» αναφέρει.
Για την πιστοληπτική γραμμή και την πρόταση του διοικητή της ΤτΕ ο κ. Τσίπρας τονίζει η κυβέρνηση ακούει με πολύ προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, αλλά την άλλη «υλοποιεί την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου η οποία καθορίζει τη δημιουργία ενός ‘μαξιλαριού’ αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Για να μην χρειάζεται, δηλαδή, στο τέλος του προγράμματος η πιστοληπτική γραμμή».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως η θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα αποτυπωθεί και στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup.
Τέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Πρωθυπουργός επιμένει στη βάση της ειλικρίνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στέλνει ωστόσο μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να οικοδομήσει γέφυρες φιλίας με την Τουρκία, όπως και με όλες τις γειτονικές της χώρες, δεν πρόκειται να κάνει όμως ούτε ένα χιλιοστό πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα».