Skip to main content

Αντ. Σαμαράς: Δεν υπάρχει «κακός λύκος» στη Ν.Δ.

«Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κ. Σακελλαροπούλου, της εύχομαι βεβαίως καλή επιτυχία» δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του, σημειώνοντας πως «η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Σαμαράς εξηγεί πώς λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκοται στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας, προσθέτοντας όμως ότι θα στείλει σχετική επιστολή στην οποία θα αναφέρει ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζε την πρόταση της Ν.Δ.

Ερωτηθείς αν «υπάρχει στα σπλάχνα της Ν.Δ. ‘κακός Σαμαρικός λύκος’ που περιμένει την ευκαιρία να ‘κατασπαράξει’ τον Κυριάκο Μητσοτάκη» απαντά πως «δεν υπάρχει κανένας “κακός λύκος”». «Όλοι ξέρουν πως βοήθησα ενεργά για την νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις. Και στις εθνικές εκλογές, και στις ευρωεκλογές και στις αυτό-διοικητικές εκλογές…. Δεν υπάρχει κανένας, λοιπόν, “κακός λύκος”. Απλώς κάποιοι αναζητούν… “Κοκκινοσκουφίτσες” για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης» προσθέτει.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη παρατηρεί πως «όταν ακούγεται για προσφυγή υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο».

«Δεν πρέπει να φερόμαστε ως “αναλυτές” μιας κατάστασης, αλλά ως πολιτικοί που κρατάμε στα χέρια μας την μοίρα της χώρας μας. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι σωστό και με αυτό το μήνυμα προς την άλλη πλευρά πρέπει να συντονιστούμε όλοι. Όχι να το “νοθεύουμε» συμπληρώνει.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο μεταναστευτικό απαντά: «Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες». «Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους» αναφέρει, υποστηρίζοντας πως «στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες “ροές” αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή».

Για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν είναι δουλειά του να βαθμολογεί υπουργούς και να σχολιάζει αλλά προσθέτει πως «είμαι εδώ για να βοηθώ». «Τα στελέχη θα κριθούν από το έργο τους, όχι από την προέλευσή τους.  Εν πάση περιπτώσει, το στοίχημα θα κριθεί στην πράξη. Ακόμα είναι νωρίς. Και πάντως όλοι ευχόμαστε να κερδηθεί. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδηθεί» τονίζει.

Δηλώνει ακόμη πως το «αξίωμα» που χωράει τον ίδιο «είναι να παραμένω ενεργός στην πολιτική, να υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου – ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται».

«Από την πολιτική περιμένω ένα μόνο: να βοηθήσω τη χώρα μου – ιδιαίτερα στα δύσκολα που έρχονται. Κι από τον εαυτό μου, περιμένω τα πάντα: Να κάνω μάχιμος το καθήκον μου ως το τέλος. Το καθήκον είναι συμβόλαιο ζωής» προσθέτει.

Σε ερώτηση πώς κρίνει τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τριετία 2012-15, τον θεωρούσα πάντα αδίστακτο και ανεύθυνο. Αποδείχθηκε αυτό ακριβώς… Ως Πρωθυπουργό την πενταετία 2015-19, τον θεωρώ καταστροφικό. Θα πασχίζουμε για καιρό να διορθώσουμε τα τεράστια δεινά που επέφερε. Και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τελευταίο εξάμηνο, τον θεωρώ ασυνάρτητο και αναξιόπιστο. Πασχίζει να πείσει τους δικούς του ότι γύρισε στα παλιά».