του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Παράταση τριών μηνών δόθηκε στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να οργανώσουν το κόμμα στην πορεία του προς το συνέδριο και το «άνοιγμα στην κοινωνία» μετά τη σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η διεξαγωγή του συνεδρίου μετατέθηκε για τέλη Σεπτεμβρίου από τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου που ήταν η αρχική εισήγηση, θέτοντας ως στόχους του:
- Το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση
- Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας.
Για μεν το πρώτο, σύμφωνα με κορυφαίο πρώην κομματικό στέλεχος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος. Το «άνοιγμα» των οργανώσεων πανελλαδικά στην κοινωνία, μετά τη φυγή των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν έγινε ποτέ. Ή καλύτερα «χάθηκε» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτούν τον πολιτικό χρόνο ώστε με σχεδιασμένη δουλειά σε κάθε περιφέρεια της χώρας, να προχωρήσουν «στη δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών».
Για το δεύτερο, η εκτίμηση του Πρωθυπουργού είναι ότι και εδώ χρειάζεται πολιτικός χρόνος ώστε να φανούν τα πρώτα θετικά σημάδια από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που σημειώνουν ότι μέχρι τέλους του έτους με βάση τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, το άνοιγμα της δεύτερης αξιολόγησης και την έκθεση του ΔΝΤ το φθινόπωρο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς «θα είναι χωρίς ανάσα». Συνεπώς, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα αν ο Σεπτέμβριος θα είναι ο κατάλληλος πολιτικά μήνας για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Στα συρτάρια του ο κ. Τσίπρας έχει δύο εισηγήσεις: μία να προχωρήσει άμεσα και μία μετά το συνέδριο. Αυτή τη στιγμή η επικρατέστερη άποψη είναι η δεύτερη. Αφενός διότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να εκφράζει κατά κάποιον τρόπο και τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς αφετέρου διότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να «κάψει» τώρα ένα γερό του χαρτί αφήνοντάς το εφεδρεία για πιο «δύσκολες» καταστάσεις που ίσως έρθουν στο εγγύς μέλλον.
Σύμφωνα τέλος με τις «ουρές» της αξιολόγησης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «μάλλον αύριο» θα κατατεθούν στη Βουλή οι τροπολογίες οι οποίες θα ρυθμίζουν τα ανοιχτά θέματα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για την επαναφορά του waiver.