Skip to main content

Τουρκία: Σύλληψη 275 μελών των ενόπλων δυνάμεων

Τη σύλληψη 275 ανθρώπων, κυρίως μελών του στρατιωτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, διέταξαν οι τουρκικές αρχές. Όλοι τους θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι αρχές διεξάγουν μια συστηματική εκστρατεία καταστολής των κατηγορούμενων ως οπαδών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι.

Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη. Ο πρώην σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999.

Η επιχείρηση της αστυνομίας συντονίστηκε από τη Σμύρνη και στο στόχαστρό της ήταν ύποπτοι από 22 επαρχίες, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ύποπτοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί, φέρεται ότι βρίσκονταν σε επικοινωνία με άλλους οπαδούς του Γκιουλέν μέσω τηλεφώνων με κερματοδέκτη και ότι είχαν ευνοηθεί για την είσοδό τους σε στρατιωτικές σχολές, μετέδωσε το Anadolu.

Σε μια ξεχωριστή επιχείρηση, στην νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, η αστυνομία συνέλαβε 16 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters