Skip to main content

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν νέο ηγέτη

Νέο ηγέτη αναζητούν από σήμερα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αφότου η Αντρέα Νάλες ανακοίνωσε την παραίτησή της από όλα τα κομματικά αξιώματα στον απόηχο των καταστροφικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το SPD για την απόφασή του να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ως λύση ανάγκης μετά τα επίσης φτωχά αποτελέσματα των εκλογών του 2017, με αποτέλεσμα την περασμένη Κυριακή το κόμμα να απωλέσει το άλλοτε προπύργιο της Βρέμης έπειτα από 70 χρόνια. Σε αυτή τη λογική, μία πολύ μεγάλη μερίδα του κόμματος επιμένει ότι πρέπει το SPD να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ.  

«Εκτιμώ ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από τον συνασπισμό», δήλωσε σχετικά η Ζιμόνε Λάνγκε, δήμαρχος του Φλένσμπουργκ, στη Βόρεια Γερμανία, η οποία ήταν συνυποψήφια με τη Νάλες για την ηγεσία του κόμματος πέρσι. «Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι η σωστή στιγμή για να το κάνουμε», υπογράμμισε.

Οι επιλογές που έχει επί του παρόντος το κόμμα δεν είναι σίγουρα οι καλύτερες. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτιμάται ότι θα αποδεκατίσει το SPD, το οποίο ήρθε μεν τρίτο στις ευρωεκλογές (μετά τους Πράσινους), αλλά με την επιβράδυνση της οικονομίας, δεν αποκλείεται καθόλου το κόμμα να δει τα ποσοστά του να βυθίζονται ακόμη περισσότερο.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν ότι δύσκολα θα βρεθεί ο διάδοχος της Νάλες. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αναλάβει το αξίωμα, έστω σε μεταβατικό ρόλο. «Όχι, δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να το διαχειριστεί μαζί με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε ο Σολτς αργά το βράδυ της Κυριακής ερωτηθείς σχετικά από το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί από το απέναντι στρατόπεδο, με τον  Τόμπιας Χανς της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και πρωθυπουργό του Σάαρλαντ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει και από αυτήν την τελευταία κρίση.

«Δεν είναι η πρώτη κρίση που βιώνει αυτή η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Χανς στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο. «Η ξεκάθαρη προσφορά μας στους Σοσιαλδημοκράτες είναι: “Είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε με αυτήν την κυβέρνηση έως ότι φθάσουμε σε αίσιο τέλος”», πρόσθεσε.  

Εάν αυτό το σενάριο αποτύχει, στις επιλογές περιλαμβάνονται πρόωρες εκλογές ή ένας ακόμη πιο δύσκαμπτος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τρία κόμματα. Το τίμημα, για τη Μέρκελ τουλάχιστον, θα είναι το τέλος της σχεδόν 14χρονης θητείας της στην καγκελαρία.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters