Αναμόρφωση και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με στόχο την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων – συχνά θανατηφόρων – που σημειώνονται κυρίως στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.
Σε ομιλία του σε ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ασφάλεια στην εργασία, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις της σχετικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες. Η Επιτροπή αυτή, είπε ο υπουργός, διερεύνησε τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων, κατέγραψε τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου κι επεξεργάστηκε προτάσεις παρέμβασης για την αναθεώρηση και τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της, που θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου.
Τα κυριότερα σημεία των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων είναι:
- Διενέργεια έρευνας των συνθηκών εργασίας όλων των επιμέρους ειδικοτήτων, αλλά και χώρων εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόβλεψη, για καθέναν εξ αυτών, ειδικών προτύπων έκθεσης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), αλλά και προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και εμβολίων.
- Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ώστε να μπορεί να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο ο βαθμός συμμόρφωσης κάθε ΟΤΑ στις σχετικές του υποχρεώσεις.
- Μέριμνα για πλήρη στελέχωση των απαιτούμενων θέσεων Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας στους ΟΤΑ.
- Πρόβλεψη υποχρεωτικής προμήθειας των αναγκαίων ΜΑΠ για κάθε ειδικότητα και χώρο εργασίας, καθώς και διενέργειας, ανά ειδικότητα και χώρο εργασίας, των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών.
- Αυστηροποίηση του συστήματος κυρώσεων για τους ΟΤΑ και τους αιρετούς που παραβιάζουν τις σχετικές υποχρεώσεις τήρησης της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
- Δημιουργία οργανικής μονάδας στο υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο την παρακολούθηση της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας από τους ΟΤΑ και την επεξεργασία προτάσεων για τη διαρκή βελτίωσή της.
«Δεν υπάρχει πιο δίκαιη αγανάκτηση από αυτήν που εκφράζεται από τους εργαζόμενους και τους φορείς συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης κάθε φορά που σημειώνεται ένα ακόμη εργατικό ατύχημα στη μακρά όσο και μακάβρια λίστα καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων. Και δεν υπάρχουν πιο “κούφια” και υποκριτικά “συλλυπητήρια” από αυτά που εκφράζονται από όποιον έχει τις θεσμικές δυνατότητες να προωθήσει παρεμβάσεις βελτίωσης του πλαισίου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, αλλά δεν τις εξαντλεί» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Ο υπουργός τόνισε και την ανάγκη οι θεσμικοί παράγοντες και οι συνδικαλιστικοί φορείς «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας κι ακόμη περισσότερα, για να εξανθρωπίσουμε τους όρους εργασίας, να περιορίσουμε όσο γίνεται τους επικίνδυνους και τους βλαπτικούς παράγοντες και να διασφαλίσουμε στους εργαζόμενους το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία».
Πηγή: ΑΜΠΕ