Skip to main content

ΗΠΑ: Τι πέτυχαν οι διαδηλωτές δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Πολλά συνέβησαν στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον Τζορτζ Φλόιντ να αφήνει την τελευταία του πνοή κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού που τον συνέλαβε. Από το «I can’t breathe» του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου, διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων, συγκρούσεις και βίαια επεισόδια συντάραξαν τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οργανισμοί και προσωπικότητες μεμονωμένα πραγματοποίησην δωρέες εκατομμυρίων, αρχισυντάκτες παραιτήθηκαν, αγάλματα αποκαθηλώθηκαν. Τι πέτυχαν οι διαδηλωτές στο διάστημα αυτό των δύο εβδομάδων.

Οι αρχές στη Μινεάπολη αποφασίζουν τη διάλυση της αστυνομίας

Την Κυριακή, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης όπου έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ αποφάσισαν τη «διάλυση» της αστυνομίας. «Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στη Μινεάπολη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε η Λίσα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο CNN.

Η Μπέντερ και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πήγαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν τη διαδικασία «διάλυσης» της αστυνομίας της Μινεάπολης μέσω μιας διαδικασίας αποεπένδυσης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star Tribune, η ανακοίνωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιθανότατα μακράς και περίπλοκης σύγκρουσης για την τύχη της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης μετά τον θάνατο του Φλόιντ. Ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης, αλλά όχι της διάλυσης της αστυνομίας, που κατηγορείται για ενδημικό ρατσισμό.

Αγάλματα αποκαθηλώθηκαν

Αρκετά αγάλματα αποκαθηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων των στρατηγών Ουίλιαμς Κάρτερ Γουίκχαμ και Ρόμπερτ Λι.

Την Παρασκευή, ένα ακόμη άγαλμα που στεκόταν στην προκυμαία στο Μπέρμιγχαμ, στην Αλαμπάμα, για 120 χρόνια, αποκαθηλώθηκε από το συμβούλιο. Ο δήμαρχος Σάντι Στίμπσον δήλωσε ότι η απόφαση δεν αφορά τον Ράφαελ Σεμς ή ένα μνημείο. Ούτε πρόκειται για προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία.

«Η μετακίνηση αυτού του αγάλματος δεν θα αλλάξει το παρελθόν. Είναι μία προσπάθεια να εξαλείψουμε ό,τι μπορεί να αποσπά την προσοχή, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε σαφώς στο μέλλον της πόλης μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

Το Μπρίστολ, στη Βρετανία, είχε επίσης τη δική του επαναστατική στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, ανατρέποντας το άγαλμα του δουλεμπόρου του 17ου αιώνα, Έντουαρντ Κόλστον.

Ο συνιδρυτής του Reddit παραιτήθηκε για να αντικατασταθεί από Αφροαμερικανό

Ο επιχειρηματίας Αλέξις Οχάνιαν ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω βίντεο την παραίτησή του ώστε να δώσει χόρο για την πρόσληψη ενός Αφροαμερικανού στη θέση του. «Το κάνω ως πατέρας που θέλει να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη μαύρη κόρη του όταν θα τον ρωτήσει “Εσύ τι έκανες”», δήλωσε.

Ο Οχάνιαν δεσμεύτηκε επίσης να δώσει ένα εκατομμύριο δολάρια στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Know Your Rights Camp», καθώς και να  χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά κέρδη του από τις μετοχές του Reddit για «τη μαύρη κοινότητα».

Βάση δεδομένων για την καταγραφή της αστυνομικής βίας κατά τις διαδηλώσεις

Αυτή την εβδομάδα, δικηγόροι και μαθηματικοί στις ΗΠΑ άρχισαν να δημιουργούν μια βάση δεδομένων με βίντεο που καταγράφουν τη βία της αστυνομίας στις διαδηλώσεις κατά την τελευταία εβδομάδα.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, καταγράφηκαν περισσότερες από 500 περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά τις διαδηλώσεις, σε μία περίοδο που στόχος των αστυνομικών αρχών έγιναν όχι μόνο πολίτες, αλλά και δημοσιογράφοι.  

Παραιτήθηκε ο αρχισυντάκτης των άρθρων γνώμης των New York Times

Ο αρχισυντάκτης της σελίδας των New York Times με τα άρθρα γνώμης (op-ed) Τζέιμς Μπένετ παραιτήθηκε εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου άρθρου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή ο οποίος ζητούσε να σταλούν στρατιώτες για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου, ο γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κότον ζητούσε να γίνει «μια σαρωτική επίδειξη δύναμης» για να «αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους μας», προκαλώντας επικρίσεις τόσο από αναγνώστες όσο και από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Οι New York Times αργότερα εξέτασαν το εν λόγω άρθρο και διαπίστωσαν πως δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της εφημερίδας.

Η εφημερίδα χαρακτήρισε «βιαστική και ελαττωματική» τη διαδικασία δημοσίευσης του άρθρου και επισήμανε πως στελέχη της εφημερίδας δεν είχαν συμμετάσχει επαρκώς σ’ αυτήν.

Σε δήλωσή του, ο εκδότης των New York Times, ο Α.Γκ. Σουλτσμπέργκερ, ανακοίνωσε ότι ο Μπένετ, ο οποίος ήταν αρισυντάκτης της σελίδας άρθρων γνώμης από τον Μάιο του 2016, υπέβαλε την παραίτησή του με άμεση ισχύ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian