Skip to main content

«Γαλάζιoς» ο χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με την αδιαμφισβήτητη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο Περιφερειών έκλεισε ο δεύτερος εκλογικός γύρος, ενώ σε επίπεδο μεγάλων δήμων μόνο η Θεσσαλονίκη έκανε την έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Με τον «αέρα» και του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου, οι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστά τους, με την Πειραιώς να εστιάζει στο καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Σε επίπεδο Περιφερειών, με εξαίρεση την Κρήτη που είχε κριθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ο χάρτης είχε μπλε χρώμα. Στον δεύτερο γύρο, σε έξι από τις επτά Περιφέρειες επικράτησαν οι επίσημοι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί ο νέος περιφερειάρχης να μην έχει το επίσημο χρίσμα, ωστόσο προέρχεται από τον ίδιο χώρο. Ξεκάθαρη ήταν η επικράτηση στην Αττική του Γιώργου Πατούλη και στον Δήμο Αθηναίων του Κώστα Μπακογιάννη.

Με το βλέμμα στον Ιούλιο
Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφουν το βλέμμα τους στις εθνικές εκλογές. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε στο Σύνταγμα μαζί με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και Νάσο Ηλιόπουλο, σημείωσε πως «τώρα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε τη μάχη των μαχών, που είναι οι εθνικές εκλογές». Συνέχισε λέγοντας πως «οι υποψήφιοί μας έδωσαν μία μάχη πολιτικού πολιτισμού, υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με αξιοπρέπεια», προσθέτοντας ότι «το σημαντικό στην πολιτική είναι να ξέρεις όχι μόνο να κερδίζεις, αλλά και να χάνεις και να ξανασηκώνεσαι στα πόδια σου».

«Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δήλωσή του αναφέρθηκε και στις εθνικές εκλογές, μιλώντας για «έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αέρα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα», επισημαίνοντας πως θα πραγματοποιήσει έναν νέο κύκλο περιοδειών σε όλη τη χώρα.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως ποτέ στο παρελθόν μία παράταξη δεν είχε κερδίσει 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και μάλιστα τις 11 με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη του κόμματος. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων «η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι εννέα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (επισημαίνοντας πως μόνο ο ένας είναι κομματικό στέλεχος)». 

Η εκλογική μάχη
Ξεκάθαρη επικράτηση είχε στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης με ποσοστό κοντά στο 65,8% και πλέον υπάρχει αλλαγή «σκυτάλης», καθώς η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου κινήθηκε στο 34,2%. Να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια ύστερα από 21 χρόνια, ενώ το 2014 δεν είχε καν περάσει στον δεύτερο γύρο «γαλάζιος» υποψήφιος. Για μία «νέα αρχή» έκανε λόγο ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας πως «η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο», προσθέτοντας πως «γκρεμίσαμε τις διαχωριστικές γραμμές που κάποιοι πήγαν να βάλουν ανάμεσά μας».

Αλλαγή φρουράς υπήρξε και στα Ιόνια νησιά, καθώς το 2014 την περιφέρεια είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα περνά στη Νέα Δημοκρατία, με τη Ρόδη Κράτσα να συγκεντρώνει 59,1%. Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η μάχη στη Δυτική Ελλάδα, όπου επικράτησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης με ποσοστό 55,8%. Ο Απόστολος Κατσιφάρας, που είχε τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Στον χθεσινό δεύτερο γύρο, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας επικράτησαν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ο Χρήστος Μέτιος), Πελοποννήσου (ο Παναγιώτης Νίκας) και Στερεάς Ελλάδας (ο Φάνης Σπανός). Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το «γαλάζιο» χρίσμα είχε η Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Νέος περιφερειάρχης εξελέγη με 55,1% ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος πάντως προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας
Με ποσοστό 65,3% κέρδισε τη μάχη του Δήμου Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να συγκεντρώνει 34,7%. «Τέρμα τα λόγια, τώρα έχει δουλειά, δουλειά, δουλειά. Μπορεί να μην κερδίσουμε όλες τις μάχες, αλλά θα τις δώσουμε όλες και θα τις δώσουμε μαζί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακογιάννης.

Ανατροπή υπήρξε στη Θεσσαλονίκη, όπου μπορεί στον πρώτο γύρο να ήταν πρώτος ο Νίκος Ταχιάος (που είχε το «γαλάζιο» χρίσμα), ωστόσο χθες επικράτησε με 66,8% o Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης επικράτησε με μεγάλη διαφορά του Νίκου Βλαχάκου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 57,87%. «O Πειραιάς είναι νικητής σήμερα (σ.σ.: χθες), για να συνεχίσει τον δρόμο της αισιοδοξίας, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της προόδου και της αλληλεγγύης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης. 

Στην Πάτρα, ο στηριζόμενος από το ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης κατακτά ξεκάθαρα την πρώτη θέση με ποσοστό 71,61%.   

Οι κάλπες έκλεισαν, μια νέα προεκλογική περίοδος αρχίζει
Με την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ξεκινά ατύπως η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες του Ιουλίου. Η επίσημη έναρξη αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι κάλπες θα στηθούν στις 7 Ιουλίου (σχετική δήλωση έχει κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος).

Όσον αφορά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν χθες για μετάθεση των εκλογών τον Σεπτέμβριο, πηγές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «ανοησίες». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε χθες το απόγευμα πως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την άλλη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό.

Πάντως τα κόμματα κινούνται ήδη σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου, ενώ χθες παρουσιάστηκε δημοσκόπηση που αφορά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό από 31,5% έως 36,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό από 22,5% έως 27,5%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό από 6,5% έως 9,5%, με τη δημοσκόπηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εξελίξεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολουθούν το ΚΚΕ (από 4,5% έως 6,5%), η Χρυσή Αυγή (4% έως 6%) και η Ελληνική Λύση (3% έως 5%).

Όσον αφορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, λαμβάνει από 2% έως 4% και επομένως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πιάσει το όριο για να μπει στη Βουλή. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μεταξύ 1% έως 2% βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει η Βουλή, με το πρόγραμμα να καθορίζεται στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έχει πει πως αυτήν την εβδομάδα θα έρθουν στη Βουλή οι ποινικοί κώδικες, ενώ στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων θα συζητηθεί και το τι θα γίνει με το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες (το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή). Πάντως, ήδη στην αντιπολίτευση είναι σε… ετοιμότητα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει τροπολογίες την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής.