Skip to main content

Στη Ντόχα δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού για κοινές ασκήσεις

Δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού κατέπλευσαν χθες στη Ντόχα για να συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με το ναυτικό του Κατάρ, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο του Κατάρ, QNA.

Το Κατάρ αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών. Πρόσφατα τέσσερις μεγάλες αραβικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος διέκοψαν επίσημες σχέσεις με το Κατάρ, ισχυριζόμενες ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και συνεργάζεται κρυφά με το Ιράν.

Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της Μέσης Ανατολής με 11.000 στρατιώτες και πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Μετά την απόφαση των τεσσάρων χωρών, το Πεντάγωνο επιδοκίμασε το Κατάρ για την φιλοξενία που παρέχει στην αμερικανική βάση και για την «σταθερή δέσμευσή του στην ασφάλεια της περιοχής». Η τοποθέτηση ωστόσο του Πενταγώνου διέφερε από την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πήρε έμμεση πλην σαφή θέση κατά του Κατάρ και υπέρ των μέτρων αποκλεισμού του μέσω Twitter.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters